Фотографије које одишу звуком џеза – Александар Плачков

14/11/2014

Изложба под називом “Новосадски џез фестивал, првих 15 година” Александра Плачкова, отворена је у Српском народном позоришту. О аутору и његовим фотографијама говорили су уредница и извршна продуценткиња Фестивала Весна Каћански и фотограф Боривој Миросављевић. Свечаност је употпунио музичар Урош Шећеров, који је приредио мали музички спектакл.

Весна Каћански, музичка уредница Културног центра Новог Сада и извршна продуценткиња Новосадског џез фестивала, нагласила је да је ова изложба важна како за Фестивал, тако и за Нови Сад. – Пре 16 година, када смо организовали први Новосадски џез фестивал, имали смо мало времена да направимо манифестацију која ће бити новосадска али и интернационална. За кратко време морали смо да урадимо велики посао који би требало да траје дуже од једне године. Знала сам да то можемо да урадимо ако у тиму имамо људе који су најбољи у свом послу. Није тешко било изабрати главног фотографа Фестивала. Присетила сам се који су фотографи раније радили овакве догађаје, међу њима је био и Александар Плачков, и испоставило се да је он најбољи за рад на Џез фестивалу – рекла је Каћански.

Слушајући џез и уживајући у њему, Александар Плачков пожелео је да све те звуке, осећања и атмосферу забележи. Тако је овај уметник од самог почетка уз овај Фестивал. Оно што је његов објектив забележио годинама уназад Новосађани су имали прилику да виде у холу Српског народног позоришта, а мајстор фотографије, Боривој Миросављевић, рекао је да када би једна реченица описивала ову изложбу, гласила би: „Изложба фотографија која заслужује аплауз на отвореној сцени“.
– Добре познаваоце новосадског фотографског стваралаштва ова тематска изложба посвећена ликовима са џез сцене није изненађујућа, већ је само потврда изузетне посвећености аутора надахнутошћу колор фотографије – рекао је Миросављевић додавши да ове фотографије чине непоновљиву баштину музичког стваралаштва. Аутор се захвалио свима који су дошли, рекавши да је Нови Сад овом манифестацијом постао светла тачка у свету и у Европи, где гостују светски познати музичари.

Александар Плачков рођен је 1961. године у Новом Саду, а одрастао је у Израелу. Радио је као фоторепортер за дневне новине, сарађивао са неколико часописа и био је фотограф и уредник фотографије у часопису „Олдтајмер“. Био је службени фотограф „Цинеоптик-а“ и Музеја града Новог Сада. Дугогодишњи је фотограф и сарадник нишког „Нишвилле“ јазз фестивала и Културног Центра Новог Сада. Службени је фотограф Новосадског јазз фестивала и Суботичког “Јаззик“ фестивала. У сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе урадио је комплетан фотографски материјал за књигу „Нови Сад-од куће до куће“ о архитектонском наслеђу Новог Сада. Његова посвећеност екологији, здравом животу и родном граду, Новом Саду, су му уједно и велика инспирација за његов фотографски рад. Џез и фотографија, како каже, представљају заузимају важан део његовог живота.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања