FILMSKI PROGRAM KULTURNOG CENTRA NOVOG SADA 30.aprila – 4.maja

30/04/2015

DIVLJE PRIČE

WILD TALES, Argentina / Espana, 2014, 120 min.

Režija: Daniel Monzón

Scenario: Daniel Monzón, Jorge Guerricaechevarría

Uloge: Luis Tosar, Jesús Castro, Eduard Fernández, Sergi López, Bárbara Lennie

Nejednakost, nepravda i zahtevi sveta u kome živimo uzrokuju stres i depresiju kod mnogih ljudi. Neki od njih zbog toga puknu. Ovo je film o tim ljudima. Ranjivi u sudaru s realnošću koja se stalno menja i iznenada biva nepredvidiva, likovi filma „Divlje priče“ prelaze onu tanku liniju koja civilizaciju deli od varvarstva. Izdaja ljubavnika, povratak u tešku prošlost i nasilje upleteni u svakodnevne susrete, gone junake u ludilo dok popuštaju zadovoljstvu koje dolazi od gubitka kontrole.

Očaravajuća crnohumorna zbirka kratkih priča koje povezuje osveta.

Film nominovan za Oskara 2015 za najbolji strani film.

 

21:00

ENKLAVA

Srbija / Nemačka, 2014, 92 min.

Režija: Goran Radovanović

Uloge: Filip Šubarić, Denis Murić, Nebojša Glogovac

Nenad, desetogodišnji dečak iz srpske enklave na Kosovu, da bi sahranio dedu mora da zađe iza neprijateljskih linija u ratom duboko podeljenom Kosovu. I tamo nalazi prijatelja…

Glavna tema filma Enklava je život Srba u malim izolovanim zajednicama – enklavama na Kosovu i Metohiji. Ove zajednice su jedine takve u Evropi, a pripadnici policije Ujedinjenih nacija i Evropske unije neophodni su da bi očuvali ove teritorije. Primorani na život bez slobode, ograničeni skučenim prostorom, Srbi koji su ostali da žive na Kosovu i Metohiji egzistiraju u veoma teškim, getoiziranim uslovima. Glavni glumci, pored Nebojše Glogovca, Anice Dobre, Nenada Jezdića i Miodraga Krivokapića, su i četiri dečaka sa Kosova i Metohije. Kroz prizmu odrastanja dečaka u specifičnim uslovima posle pogroma, marta 2004. godine, kroz njihov odnos i dramu koju preživljavaju lako se uviđaju i osećaju osnovne ideje filma. Osobine pokojanja, oprosta i ljubavi upečatljivo se prepoznaju i osećaju u porukama koje Enklava nosi u sebi. Pomenuti film kroz decu govori šta je suština života i koji su neiskvareni i jedini ispravni načini rešavanja problema i konflikata.

Film koji se ne zaboravlja.

Cena ulaznice 300 dinara. Biletarnica radi od 18:30 časova

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja