Филмска пројекција поводом Дана словенске писмености

21/05/2019
Филмска пројекција поводом Дана словенске писмености

 

ЋИРИЛО И МЕТОДИЈЕ – СЛОВЕНСКИ АПОСТОЛИ

 

Петак, 24. мај 2019.
19.00 часова

 

 

 

Ћирило и Методије, византијска браћа рођена у IX веку, у историји су познати као значајни хришћански мисионари. Њихово деловање је утицало на културни развој свих словенских нација због чега су их и прозвали словенским апостолима. Са намером да хришћанску веру прошире међу словенским народима на словенском језику, створили су ново писмо – глагољицу, први словенски алфабет, који ће се користити за превођење Старог завета и црквених књига, због чега их је црква изједначила са свецима. Тако су створили први словенски књижевни језик и поставили темеље словенској књижевности. Због значаја за хришћанство, њихов дан се обележава и у православном и у католичком календару као дан словенске писмености, а проглашени су и Светим заштитницима Европе.

Одраставши у Солуну окруженом Словенима, браћа Ћирило (световно име Константин) и Методије образовани су на византијском двору, а добро познајући словенски језик, добили су од византијског цара Михајла посланство у Моравској, на молбу моравског кнеза Растислава, који се – бојећи утицаја франачких свештеника и немачког цара Лудвига, – обратио за помоћ Византији. На том путу, сем утицајних противника који су заговарали тројезично проповедање вере, стекли су и велики број ученика који су наставили њихову мисију поготово на територији данашње Македоније, Србије, Црне горе и приморског дела данашње Хрватске. У славу учитеља, један од ученика, Климент, саставио је нову азбуку – ЋИРИЛИЦУ.

Ова филмска драма жели да овековечи њихов рад и значај. Филм је, осим величине пројекта, значајан и због тога што су га заједно помогли православна црква и католичка црква, као и многе словенске институције. Квалитет и релевантност гарантује несебична стручна помоћ познатих историчара и представника цркава. Филм је сниман на локацијама у Чешкој, Словачкој, Италији, Турској и на Кипру.

Редитељ Петр Николаев је рођен у Прагу где је завршио режију на ФАМУ. Својим изузетним радом привукао је пажњу још студентским пројектима захваљујући којима је заслужио да постане први добитник „Максим“ награде за најбољи студентски рад у историји факултета. Током каријере је живео и радио у Француској где је, између осталог, режирао и образовни програм. „Ћирило и Методије“ је његов седми дугометражни филм.

Балканску премијеру филм је имао 2014. године у Културном центру Новог Сада.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања