Филмска критика у новинарству у 21 веку

15/12/2017

ФИЛМСКА КРИТИКА И НОВИНАРСТВО У 21. ВЕКУ

Практичан водич кроз лично искуство

Понедељак 18.12. од 13.00 до 17.00 сати

Културни центар Новог Сада

 

Како бити део најпознатијих светских фестивала? Како бити присутан на Берлиналу, Канском филмском фестивалу, венецијанској Мостри или у Карловим Варима, али и зашто је корисно учествовати и на мањим фестивалима и како их одабрати? Како добити прилику да урадите интервјуе са најзначајнијим филмским ствараоцима? Како да извештавате о филмовима након светских премијера? Откриће вам Владан Петковић.

Уколико сте заинтересовани за филмску критику и извештавање о филму и филмским догађајима Фестивал Еуро Ин Филм Вас позива на једноднодневну радионицу током које ћете имати прилику да од филмског новинара и критичара Владана Петковића чујете како је изградио интернационалну каријеру у области филмске критике и шта би требало да урадите уколико и ви желите да се на овај начин посветите седмој уметности.

· Владан Петковић: „Многи млади људи које привлачи филм занимају се за филмску критику као једну од могућих професионалних опција. То је један од лепших али и захтевнијих заната у овом пољу. Да се одмах разумемо: немогуће је живети само од филмске критике, чак и ако сте признат критичар са енглеског говорног подручја. Али ова професија са собом вуче и многе друге могућности за подизање свог пословног профила, стицање контаката и приближавање другим, сродним активностима везаним за филм. На предавању „Филмска критика и новинарство на Балкану у 21. веку: практичан водич кроз лично искуство“, нећете добити директна и јасна упутства како да постанете успешан филмски критичар, јер тако нешто не постоји. Не постоји школа за филмске критичаре у нашем региону, нити постоји један утврђен пут до тог посла. Али ово предавање ће вам на конкретан начин приближити свет некомерцијалног филма, филмске индустрије, фестивала, публикација и медија који се на различите начине баве филмом, и упутити вас на канале на које треба да обратите пажњу да бисте се професионално активирали у овом пољу. „

Владан Петковић је филмски новинар и критичар, фестивалски селектор, преводилац и предавач из Београда. Дописник је сајтова Screendaily и Cineuropa за подручје бивше Југославије, и редовно сарађује са многим филмским фестивалима у региону и Европи. Ради као селектор за Cinema City у Новом Саду, Мостар Филм Фестивал и Скопје Филм Фестивал, и уредник је портала Nisimazine Европске мреже за младе у филму НИСИ МАСА.

Молимо Вас да своје пријаве пошаљете на [email protected] уз напомену Пријава за радионицу Филмска критика, до недеље 17. децембра у 20.00 сати.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања