Филмови Културног центра освојили награде на фестивалу ”Свет миру” у Јарослављу

20/06/2014

 

Од 15. до 18. јуна на територији неколико руских градова Рибинске епархије – Јарослављу, Рибинску, Ростову Великом, Угличу и Вјатском,  одржан је 4. међународни омладински филмски фестивал ”Светлост свету” на којем су учествовали и филмови из Србије.

Особеност овог фестивала је у томе што су поред студената режије и искуснијих кинематографа (узрасна категорија од 19-35 година) учествовали и  омладински студији (узрасна категорија до 18 година).

Ове године на фестивал је пристигло 570 филмова који су подељени у 11 категорија: играни филм, документарни филм, филм о патриотизму, филм о православљу, видео клип, телевизијска емисија, анимација, социјални, образовни, експериментални и хумористички филм.

Жири у чијем су саставу, поред многих признатих културних делатеља били и Александар Петров (добитник Оскара 2000. године за анимирани филм ”Старац и море”, почасни уметник Руске федерације, члан Америчке филмске академије), Владимир Алеников (режисер, писац, сценариста, продуцент, академик Руске филмске академије), донео је одлуку да награди наше филмове:

Дипломом 1. степена у категорији анимација (узрасна категорија А, до 18 година) награђен је филм ”Легенда о божићном дрвету”, који је израђен у продукцији Културног центра Новог Сада и у чијем снимању je учествовало око 30 деце.

Дипломом 3. степена у категорији анимација (узрасна категорија Б, од 19-35 година) награђен је филм ”Прича о пророку Јони” који је резултат сарадње српског илустратора Серјоже Попова и руског студија за анимацију ”Чајка-стајка”.

Организатор фестивала била је Рибинска епархија Руске Православне Цркве. Фестивал је организован уз подршку Министарства културе Руске федерације, Националног фонда за подршку аутора и бројних локалних организација.

За учеснике фестивала оргнаизатори су обезбедили богат пратећи програм који је подразумевао обилазак знаменитости древних руских градова на чијим територијама се одвијао фестивал.

У октобру месецу текуће године организатори планирају да одрже ехо фестивала у Србији. Овом приликом биће приказани најбољи радови и организовани сусрети младих режисера из Србије и Русије.

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања