ФИЛМ „ЖУЋКО-ПРИЧА О РАДИВОЈУ КОРАЋУ“ У ОКВИРУ „ДАНА ДОМАЋЕГ ФИЛМА“

01/04/2015

 

Прича која остаје за генерације после нас

 

zucko4542 (1)

 

Филм “Жућко- прича о Радивоју Кораћу”, у режији Гордана Матића, приказан је у Великој сали Културног центра у оквиру програма “Дан домаћег филма”.  Филм говори о једном од најбољих кошаркаша свих времена, најбољем стрелцу олимпијских игара, светских и европских првенстава, филм о човеку по којем је најмасовније клупско кошаркашко такмичење носило име.  Редитељ је на ову идеју дошао из разлога што до сада није постојао филм о “Жућку”

– О оваквом кошаркашу, али пре свега човеку, треба испричати причу која ће остати за генерације после нас. Идеја о снимању  филма дошла је у јулу 2008.године, а премијеру је доживео четири године касније. Филм је добио добре критике, до сада је приказиван широм Србије, људи су га лепо прихватили и то ми је изузетно драго, а оно што ми је најдраже јесте да након филма свако одлази испуњен сазнањем да добре људске вредности могу да донесу лепе ствари у животу појединца, друштва али и читаве државе – рекао је редитељ.

Главни јунак по којем је снимљен филм, Раде Кораћ, истовремено је био и прва права звезда свог времена, промовишући популарну културу које социјалистичко друштво није осетило до тада, а уз то што је био један од најзначајнијих промотера западне културе иза „гвоздене завесе“, био је и најбољи кошаркаш Европе дуго година, као и најбољи студент електротехнике. Био је један од првих идола послератних генерација, а на много начина његова драматична биографија представља хронику једног времена и једне земље које више нема – Југославије. Глумац Ненад Пећинар, који је присуствовао пројекцији, рекао је да није било нимало тешко глумити у овом филм, због добре енергије, приче, али и редитеља

– Гордан Матић је један од оних редитеља са којим није тешко сарађивати. Овај филм представља причу о великом јунаку какав је и био Радивоје Кораћ. Овакав филм је сигурно недостајао нашој публици – рекао је Пећинар додавши да су овакви пројекти од изузетне важности, и да би требало да их буде више.

„Дан домаћег филма“ је програм посвећен промоцији домаћег филмског стваралаштва који се састоји од бесплатних пројекција документарних филмова чију је производњу помогао Филмски центар Србије. „Дан домаћег филма“ одржава се једном месечно у 11 градова Србије и током 12 месеци биће представљено укупно 14 филмских остварења домаћих аутора. Филмови који ће бити приказани нису имали широку биоскопску дистрибуцију, а заслужују да буду виђени од стране што бројније публике. Након сваке пројекције, гледаоци ће имати прилику да разговарају са неким од чланова ауторског тима.

Дан домаћег филма је иницијатива коју је покренуо Филмски центар Србије у сарадњи са „Филмкултуром“, организацијом посвећеном едукацији у области аудиовизуелне културе и уметности, која за циљ има образовање и стимулацију критичког мишљења.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања