„Mirko Fuks, građanin Novog Sada“ – FILM I RADIONICA

27/01/2015

Princip života kao otpor destrukciji

  Projekcija filma: „Moj otac, Mirko Fuks“ i radionica autorke Gordane Todorić: „Mirko Fuks, građanin Novog Sada“, održana je na Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada u okviru programa „Ledena tišina govori“. Međunarodni dan sećanja na žrtve i heroje Holokausta obeležili smo pričom o Mirku Fuksu i njegovoj porodici, a ovim događajem završen je sedmodnevni program Kulturnog centra Novog Sada, kojim je obeleženo sećanje na žrtve Novosadske racije 1942. godine.

  Život čoveka koji je voleo sport, imao prvu benzinsku pumpu u Novom Sadu, bio član Sokola i umeo da sačuva dostojanstvo u svim iskušenjima kroz koja je prolazio, pokazuje nam da čovek i čovečnost moraju biti temeljni principi. Baš zato što to nisu bili principi onih koji su Mirka Fuksa i njegovu porodicu pokušali izbrišu sa mape Novog Sada. Princip života kao otpor destrukciji, koji je Mirko Fuks preneo i na svoju kćerku Leu Ljubibratić, našu sugrađanku, središte je narativa o Holokaustu.

– Radionica kojom završavamo ovaj sedmodnevni obrazovni ciklus, posvećena je Međunarodnom danu sećanja na žrtve i heroje Holokausta. Predstavili smo učenički film „Moj otac, Mirko Fuks“, svojevrsni biografsko-autobiografski film o Novosađaninu, Jevrejinu, Mirku Fuksu, načinjen uz veliku pomoć njegove kćerke gospođe Lee Ljubibratić. Film učenika Srednje škole ‚‚Svetozar Miletić“ nije samo rekonstrukcija jedne biografije našeg sugrađanina, nego je umnogome i sinteza onih segmenata kroz koje smo u prethodnih šest dana prošli. Pamteći dan kada je Crvena armija oslobodila Aušvic i svetu otkrila šta je eufemizam konačno rešenje jevrejskog pitanja značio, mi pamtimo sve one koji su na neki način bili obuhvaćeni tim naopakim projektom. Ipak, verujem da je učenje o dobrim ljudima najvažnije. Biografija Mrka Fuksa pokazuje kako se jedan dobar čovek suočio sa zlom-rekla je Gordana Todorić.

  Nakon odgledanog filma u radionicu se telefonom uključila i gospođa Ljubibratić koja je pozdravila sve prisutne.

– Povod radionice je nastojanje da se ne zaborave nemili događaji iz prošlosti našeg grada. Moj izbor je biti miroljubiv, nikoga ne mrzeti, i pre svega voleti i poštovati čoveka – poručila je Lea Ljubibratić.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=yX-Vs0DyM-I[/youtube]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja