Festival „Poezika“ 8. i 9. juna u Kulturnom centru Novog Sada

15/05/2018

Festival „Poezika“ nastavlja da promoviše autentične muzičke ličnosti i bendove u čijim su autorskim delima podjednako važni i muzika i stihovi. Prethodnih godina, na festivalu su se predstavili autori iz celog regiona – Stray Dogg, Ana Ćurčin & The Changes, Damir Imamović, Izae, Sara Renar, Grupa Ti, Lovely Quinces, Kris Ekman, Kralj Čačka, Telemama, Divanhana, Nina Romić i mnogi drugi.

Festival „Poezika“ je do sada imao sedam izdanja: pet redovnih bilo je u Kulturnom centru Novog Sada, u saradnji s Kulturnim centrom Kotora realizovano je jedno izdanje festivala u gradu Kotoru, a pokrenuta je saradnja s Fondacijom Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture i do sada je realizovano jedno zimsko izdanje festivala „Poezika“ u okviru dočeka 7526. u Novom Sadu.

Na poziv italijanskog atašea za kulturu, kantautori, učesnici festivala „Poezika“ bili su predstavnici na festivalu u gradu Asizi u Italiji. Festival je predstavljen i na internacionalnom Donau festivalu u Ulmu u Nemačkoj. Pored autentičnog autorskog izraza, festival s velikim uspehom promoviše i interkulturni dijalog i uspostavlja saradnju u regionu.

Ove godine, na festivalu „Poezika“ u Kulturnom centru Novog Sada 8. i 9. juna nastupiće dream pop sastav Bitipatibi, predvođen vizijom harizmatične autorke Une Gašić, koji je svojim jedinstvenim muzičkim izrazom i originalnošću pobrao simpatije regionalne publike.

Akustični trio On Tour, donosi nam svojevrsnu mešavinu alt-kantrija, folk-roka i akustičnog zvuka.

Irena Žilić, talentovana zagrebačka kantautorka novije generacije, za malo vremena zasluženo se pozicionirala među najkvalitetnijim regionalnim kantautorima.

Grupa Turisti će se publici premijerno predstaviti u Novom Sadu. Iako mlad bend, njihova muzika je i te kako zrela, jer sastav čine muzičari s dugogodišnjim autorskim i izvođačkim iskustvima. Izvorni tvorac benda Boško Mijušković poznat je po svojem doprinosu kao basista i gitarista u bendovima Straight Mickey & The Boys, Škrtice, Lollobrigida. Turisti se ne mogu lako svrstati u jedan muzički stil, njihove pesme su vešto prezentovane kroz uzbudljivi kolaž muzičkih žanrova.

Sastavni deo festivala „Poezika“ je i edukativni program. Ukoliko ste zainteresovani da naučite kako da pokrenete digitalni magazin za kulturu i šta je najbitnije za novinara koji želi da prati događaje iz oblasti muzike i umetnosti, prijavite se na radionicu o muzičkom novinarstvu koju vodi Ivana Jovanović, novinarka i jedan od osnivača portala Remix press koji neumorno prati festivale u regionu. Radionica je besplatna, ali je broj mesta ograničen. Možete se prijaviti slanjem i-mejla na adresu: [email protected]

Naravno, i ove godine kao i do sad, izuzetno važan deo festivala jesu koncerti posebnih aktera koji se biraju putem konkursa. Njihovi koncerti otvaraju festivalske večeri, a na odluku ko će nastupiti ‒ možete i sami uticati javnim glasanjem na strani:  http://magazin.poezika.com/konkurs2018/

Svi programi festivala „Poezika“ su besplatni.

Čekamo vas 8. i 9. juna u Kulturnom centru Novog Sada.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja