Фестивал „Поезика“ 8. и 9. јуна у Културном центру Новог Сада

15/05/2018

Фестивал „Поезика“ наставља да промовише аутентичне музичке личности и бендове у чијим су ауторским делима подједнако важни и музика и стихови. Претходних година, на фестивалу су се представили аутори из целог региона – Stray Dogg, Ана Ћурчин & The Changes, Дамир Имамовић, Izae, Сара Ренар, Grupa Ti, Lovely Quinces, Крис Екман, Краљ Чачка, Telemama, Divanhana, Нина Ромић и многи други.

Фестивал „Поезика“ је до сада имао седам издања: пет редовних било је у Културном центру Новог Сада, у сарадњи с Културним центром Котора реализовано је једно издање фестивала у граду Котору, а покренута је сарадња с Фондацијом Нови Сад 2021 – Европска престоница културе и до сада је реализовано једно зимско издање фестивала „Поезика“ у оквиру дочека 7526. у Новом Саду.

На позив италијанског аташеа за културу, кантаутори, учесници фестивала „Поезика“ били су представници на фестивалу у граду Асизи у Италији. Фестивал је представљен и на интернационалном Donau фестивалу у Улму у Немачкој. Поред аутентичног ауторског израза, фестивал с великим успехом промовише и интеркултурни дијалог и успоставља сарадњу у региону.

Ове године, на фестивалу „Поезика“ у Културном центру Новог Сада 8. и 9. јуна наступиће dream pop састав Bitipatibi, предвођен визијом харизматичне ауторке Уне Гашић, који је својим јединственим музичким изразом и оригиналношћу побрао симпатије регионалне публике.

Акустични трио On Tour, доноси нам својеврсну мешавину алт-кантрија, фолк-рока и акустичног звука.

Ирена Жилић, талентована загребачка кантауторка новије генерације, за мало времена заслужено се позиционирала међу најквалитетнијим регионалним кантауторима.

Група Туристи ће се публици премијерно представити у Новом Саду. Иако млад бенд, њихова музика је и те како зрела, јер састав чине музичари с дугогодишњим ауторским и извођачким искуствима. Изворни творац бенда Бошко Мијушковић познат је по својем доприносу као басиста и гитариста у бендовима Straight Mickey & The Boys, Шкртице, Lollobrigida. Туристи се не могу лако сврстати у један музички стил, њихове песме су вешто презентоване кроз узбудљиви колаж музичких жанрова.

Саставни део фестивала „Поезика“ је и едукативни програм. Уколико сте заинтересовани да научите како да покренете дигитални магазин за културу и шта је најбитније за новинара који жели да прати догађаје из области музике и уметности, пријавите се на радионицу о музичком новинарству коју води Ивана Јовановић, новинарка и један од оснивача портала Remix press који неуморно прати фестивале у региону. Радионица је бесплатна, али је број места ограничен. Можете се пријавити слањем и-мејла на адресу: [email protected]

Наравно, и ове године као и до сад, изузетно важан део фестивала јесу концерти посебних актера који се бирају путем конкурса. Њихови концерти отварају фестивалске вечери, а на одлуку ко ће наступити ‒ можете и сами утицати јавним гласањем на страни:  http://magazin.poezika.com/konkurs2018/

Сви програми фестивала „Поезика“ су бесплатни.

Чекамо вас 8. и 9. јуна у Културном центру Новог Сада.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања