Festival „Poezika“ od 5- 7. juna 2015.

01/06/2015

PETAK 05. JUN

KLUB TRIBINA MLADIH

• 20.30 časova – Otvaranje festivala / Pobednik konkursa za posebne aktere – Jovanović (Srbija)

• 20.45 časova – Koncert:  „Zvonka Obajdin i SVEMIR“ (Zagreb, Hrvatska)
• 21.40 časova – Pauza i prelazak u Veliku salu KCNS

VELIKA SALA KCNS

• 22.00 časova – Koncert: „REBEL STAR“ (Srbija – Mađarska)

———————————————————————————————————————————————————

SUBOTA 06. JUN
GALERIJA „ITD“ / Petrovaradinska tvrđava

• 16.00 časova – Radionica: Probudimo uspavanke u nama (Katarina Juvančič, Slovenija)

VELIKA SALA KCNS

• 18.30 časova – Projekcija filma: „A night in Zagreb”, koncertni film benda The Bambi Molesters

KLUB TRIBINA MLADIH

• 20.30 časova – Pobednik konkursa za posebne aktere – Mirjana Marinković (Srbija)
• 20.45 časova – Koncert:  „TELEMAMA“ (Skoplje, Makedonija)
• 21.30 časova – Pauza i prelazak u Veliku salu KCNS

VELIKA SALA KCNS

• 22.00 časova – Koncert:  „CHRIS ECKMAN i BERNARD KOGOVŠEG“ (Ljubljana, Slovenija)

———————————————————————————————————————————————————-

NEDELJA 07. JUN

KLUB TRIBINA MLADIH

• 18.00 časova – Radionica: „Muzičke priče – Music Talks„(Dušan Strajnić, Stray Dogg, Srbija)

Otvoren festival “Poezika” – Odlična atmosfera na samom početku

Treći Regionalni festival autorske muzike “Poezika”, zvanično je otvoren juče na Tribini mlaih Kulturnog centra Novog Sada. Na početku manifestacije, mnogobrojnim gostima obratio se umetnički direktor Festivala Miloš Zubac, koji je izrazio veliko zadovoljstvo zbog sada već tradicionalne “Poezika”.

Dobrodošlicu je poželeo je i v. d. direktora Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović rekavši da je uveren kako će “Poezika” u narednim godinama dostići daleko šire okvire, te da se može očekivati da uskoro postane jedan od značajnijih festivala u gradu.

Program je zvanično otvorio ovogodišnji pobednik konkursa za posebne aktere festivala, Milan Jovanović, koje se predstavio pesmom Lisabon, za koju veruje da na najlepši način oslikava svojstvena putovanja ljudske duše. Nakon Jovanovića, mesto na bini zauzeli su članovi benda “Zvonka Obajdin i SVEMIR” . Osim njih, Novosađani su uživali i u beskompromisnom zvuku kultne grupe “REBEL STAR” u Velikoj sali KCNS.

Posetioci danas imaju priliku da učestvuju u radionici “Probudimo uspavanke u nama”, koja se održava u Galeriji ITD na Petrovaradinskoj tvrđavi, sa početkom od 16 časova. U prostorijama Kulturnog centra Novog Sada, očekuje ih i nastup muzičara Mirjane Marinković i “CHRIS ECKMAN i BERNARD KOGOVŠEG” , kao i koncert grupe “TELEMAMA”. Dokumentarni film „A night in Zagreb”,, biće prikazan u Velikoj sali KCNS u 18:30 časova.

Bend “REBEL STAR”

Drugi dan festivala “Poezika”

U prostorijama novosadskog Kulturnog centra, kao i u galeriji ITD koja se nalazi na Petrovaradinskoj tvrđavi, uspešno je održan i drugi festivalski dan autorske muzike pod nazivom “Poezika”. Ovaj put prisutnim gostima je omogućena svojevrsna prilika da pored muzičkog dela programa, budno isprate i radionicu koju je vodila Katarina Juvančić pod nazivom “Probudimo uspavanke u nama”, ali i da pogledaju inspirativni dokumentarni film „A night in Zagreb”.

Na Tribini mladih zainteresovanim Novosađanima  predstavila se beogradska umetnica Mirjana Marinković, koja je ujedno i pobednik konkursa za posebne aktere. Titulu laureata ovog festivala, zavrednila je pesmom “Uspavanka”.

Nakon Mirjaninog nastupa, na Tribini mladih se pojavila i makedonska predstavnica “TELEMAMA”. Ona nam je ujedno i otkrila pojedine detalje svog muzičkog opredeljenja.

Nešto kasnije, sa početkom od 22 časa, u prostorijama Velike sale KCNS, pojavio se i “CHRIS ECKMAN i BERNARD KOGOVŠEG” , opravdavši ulogu zvezde večeri.

Dušan Strajnić i Muzičke priče za kraj

Festival autorske muzike pod nazivom Poezika zvanično je završen interaktivnom radionicom pod nazivomMuzičke priče, koju je vodio Dušan Strajnić poznatiji kao Stray Dogg.

Dušan Strajnić je ovom prilikom nesebično podelio veliko znanje, koje je akumulirao tokom poslednjih godina intezivnog rada. Tako  je sugrađane proveo kroz osnovne teme stvaralaštva pojednostavljujući kreativni čin pisanja, ali i znatno pojasnivši osnove takozvanog muzičkog marketinga.

-Ovo je premijerna radionica Muzičke priče. Član sam benda Stray Dogg sa kojim inače izvodim svoje numere. Vremenom sam shvatio da bih voleo da pokrenem radionicu za ljude koje interesuje kako funkcioniše muzički svet. Sećam se kako sam i sam imao problema sa tim, pa bih voleo da na ličnom primeru olakšam budućim muzičarima. Nadam se da će moje iskustvo odvažiti mlade ljude na prezentaciju vlastitog rada. Ukoliko u tome uspem, biću i više nego zadovoljan postignutim – izjavio je Dušan.

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja