Фестивал „Poezika“ од 5- 7. јуна 2015.

01/06/2015

ПЕТАК 05. ЈУН

КЛУБ ТРИБИНА МЛАДИХ

• 20.30 часова – Отварање фестивала / Победник конкурса за посебне актере – Јовановић (Србија)

• 20.45 часова – Концерт:  „Zvonka Obajdin i SVEMIR“ (Загреб, Хрватска)
• 21.40 часова – Пауза и прелазак у Велику салу КЦНС

ВЕЛИКА САЛА КЦНС

• 22.00 часова – Концерт: „REBEL STAR“ (Србија – Мађарска)

———————————————————————————————————————————————————

СУБОТА 06. ЈУН
ГАЛЕРИЈА „ITD“ / Петроварадинска тврђава

• 16.00 часова – Радионица: Пробудимо успаванке у нама (Катарина Јуванчич, Словенија)

ВЕЛИКА САЛА КЦНС

• 18.30 часова – Пројекција филма: „A night in Zagreb”, концертни филм бенда The Bambi Molesters

КЛУБ ТРИБИНА МЛАДИХ

• 20.30 часова – Победник конкурса за посебне актере – Мирјана Маринковић (Србија)
• 20.45 часова – Концерт:  „TELEMAMA“ (Скопље, Македонија)
• 21.30 часова – Пауза и прелазак у Велику салу КЦНС

ВЕЛИКА САЛА КЦНС

• 22.00 часова – Концерт:  „CHRIS ECKMAN i BERNARD KOGOVŠEG“ (Љубљана, Словенија)

———————————————————————————————————————————————————-

НЕДЕЉА 07. ЈУН

КЛУБ ТРИБИНА МЛАДИХ

• 18.00 часова – Радионица: „Muzičke priče – Music Talks„(Душан Страјнић, Страy Догг, Србија)

Отворен фестивал “Poezika” – Одлична атмосфера на самом почетку

Трећи Регионални фестивал ауторске музике “Poezika”, званично је отворен јуче на Трибини млаих Културног центра Новог Сада. На почетку манифестације, многобројним гостима обратио се уметнички директор Фестивала Милош Зубац, који је изразио велико задовољство због сада већ традиционалне “Poezika”.

Добродошлицу је пожелео је и в. д. директора Културног центра Новог Сада Бојан Панаотовић рекавши да је уверен како ће “Poezika” у наредним годинама достићи далеко шире оквире, те да се може очекивати да ускоро постане један од значајнијих фестивала у граду.

Програм је званично отворио овогодишњи победник конкурса за посебне актере фестивала, Милан Јовановић, које се представио песмом Лисабон, за коју верује да на најлепши начин осликава својствена путовања људске душе. Након Јовановића, место на бини заузели су чланови бенда “Zvonka Obajdin i SVEMIR” . Осим њих, Новосађани су уживали и у бескомпромисном звуку култне групе “REBEL STAR” у Великој сали КЦНС.

Посетиоци данас имају прилику да учествују у радионици “Пробудимо успаванке у нама”, која се одржава у Галерији ИТД на Петроварадинској тврђави, са почетком од 16 часова. У просторијама Културног центра Новог Сада, очекује их и наступ музичара Мирјане Маринковић и “CHRIS ECKMAN i BERNARD KOGOVŠEG” , као и концерт групе “TELEMAMA”. Документарни филм „A night in Zagreb”,, биће приказан у Великој сали КЦНС у 18:30 часова.

Бенд “REBEL STAR”

Други дан фестивала “Poezika”

У просторијама новосадског Културног центра, као и у галерији ИТД која се налази на Петроварадинској тврђави, успешно је одржан и други фестивалски дан ауторске музике под називом “Poezika”. Овај пут присутним гостима је омогућена својеврсна прилика да поред музичког дела програма, будно испрате и радионицу коју је водила Катарина Јуванчић под називом “Пробудимо успаванке у нама”, али и да погледају инспиративни документарни филм „A night in Zagreb”.

На Трибини младих заинтересованим Новосађанима  представила се београдска уметница Мирјана Маринковић, која је уједно и победник конкурса за посебне актере. Титулу лауреата овог фестивала, завреднила је песмом “Успаванка”.

Након Мирјаниног наступа, на Трибини младих се појавила и македонска представница “TELEMAMA”. Она нам је уједно и открила поједине детаље свог музичког опредељења.

Нешто касније, са почетком од 22 часа, у просторијама Велике сале КЦНС, појавио се и “CHRIS ECKMAN i BERNARD KOGOVŠEG” , оправдавши улогу звезде вечери.

Душан Страјнић и Музичке приче за крај

Фестивал ауторске музике под називом Поезика званично је завршен интерактивном радионицом под називомМузичке приче, коју је водио Душан Страјнић познатији као Stray Dogg.

Душан Страјнић је овом приликом несебично поделио велико знање, које је акумулирао током последњих година интезивног рада. Тако  је суграђане провео кроз основне теме стваралаштва поједностављујући креативни чин писања, али и знатно појаснивши основе такозваног музичког маркетинга.

-Ово је премијерна радионица Музичке приче. Члан сам бенда Stray Dogg са којим иначе изводим своје нумере. Временом сам схватио да бих волео да покренем радионицу за људе које интересује како функционише музички свет. Сећам се како сам и сам имао проблема са тим, па бих волео да на личном примеру олакшам будућим музичарима. Надам се да ће моје искуство одважити младе људе на презентацију властитог рада. Уколико у томе успем, бићу и више него задовољан постигнутим – изјавио је Душан.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања