Фестивал филмских ауторки

24/11/2023

Фестивал филмских ауторки одржава се 24. и 25. новембра 2023. у КЦНС у организацији Удружења „ОФ Нови Сад“. Улаз је бесплатан, а пројекције почињу од 18 часова у КЦНС.

И ове године фестивал ће отворити врата ауторкама са циљем да подржи женско филмско стваралаштво, афирмише рад ауторки и ангажовану уметност, као и да подстакне формирање женских филмских колектива.

У току два дана фестивала публика ће имати прилику да погледа дугометражни филм „ОВУДА ЋЕ ПРОЋИ ПУТ“ ауторке  Нине  Огњановић, као и краткометражну селекцију коју чине филмови „ШЕВА” ауторке Катарине Крстић, „ВЕЧЕРА СА ЉУБОМ” ауторке Дивне Стојанов„КО ЈЕ САД ТАЈ ИКА БАШИЋ?” ауторке Тамаре Трнинић, „ПОСЛЕДЊИ ЧИН“ ауторке Уне Бојић и „ДАН ЗА НАС” ауторке Тамаре Кострешевић.

Након пројекција биће одржани и разговори с ауторкама.

Осим што ће фестивал пружити кутак за приказивање филмова и прославу рада женских филмских уметница, обезбеђујући да њихови разноврсни гласови, таленти и перспективе буду више заступљени, фестивал ће пружити и јавни простор за креативне дијалоге и радионице.

У оквиру фестивала биће одржана радионица „ДОКУ ПОРТРЕТ – ЖЕНЕ СНИМАЈУ ЖЕНЕ“, на којој ће све заинтересоване полазнице моћи да интервјуишу једна другу, као и да се нађу у улози сниматељки. Идеја радионице јесте да се направе кратки, реалистични и искрени портрети жена који ће срушити предрасуде, дати јак друштвени коментар, приказати аутентичност и различите нијансе живота жена. Радионицу ће водити Анкица Мићашевић, директорка фотографије.

Како се 25. 11. обележава Светски дан борбе против насиља над женама, биће одржан и панел „ИСПРЕД И ИЗА КАМЕРЕ: НАСИЉЕ НАД ЖЕНАМА НА ФИЛМУ“ посвећен замршеним слојевима психичког и физичког насиља над женама, начину на који је то приказано на филму, борбама жена које раде у филмској индустрији и злоупотреби ауторитета.

Фестивал се реализује уз подршку Градске управе за културу Града Новог Сада, а све информације као и тачна сатница биће објављени на сајту Udruženja Off, на instagramu и facebook страници.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања