Dr Andrej Fajgelj sa direktoricom Evropske biblioteke

22/11/2013

Fajgelj i Jill CousinsPredsednik Organizacionog odbora inicijative da se Novi Sad kandiduje za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine dr Andrej Fajgelj boravio je početkom ovog meseca u Briselu. Tom prilikom Fajgelj se susreo sa Džil Kazins, izvršnom direktoricom Europeana Fondacije i direktoricom Evropske biblioteke. Kazins je, takođe, odgovorna i za internet portal  Europeana.eu. 

S obzirom da je Kulturni centar Novog Sada, zajedno sa JKP “Informatika” ove godine započeo projekat “Digitalizacija (ubrojčavanje) kulturne baštine Novog Sada”, koji je od velikog značaja kako bi Novi Sad i njegovo bogato kulturno nasleđe bilo dostupno korisnicima u celom svetu, razgovor sa gospođom Džil Kazins bio je vrlo konstruktivan s obzirom na njeno bogato iskustvo u ovoj oblasti. Kazins je, inače, član odbora za Gloubetiks kao savetnik na razvoju drugih digitalnih biblioteka i ima ogromno iskustvo u internet objavljivanju. Razgovor je vođen o najnovijim pozitivnim iskustvima koja su danas primenljiva na polju biblioteka i kulturnih dobara. Sagovornici su razmatrali mogućnost i zvanične saradnje na našem projektu “Digitalizacija (ubrojčavanje) kulturne baštine Novog Sada”.

Dr Andrej Fajgelj je nakon Brisela bio u Vilnjusu na dvodnevnoj konferencija ICT 2013 u organziaciji Evropske komisije u partnerstvu sa litvanskim predsedništvom Saveta EU. ICT 2013 je najveći evropski događaj u oblasti digitalnih tehnologija, a ovogodišnja Konferencija je okupila vodeće eksperte, preduzetnike i donosioce odluka. Na ovaj način tim Kulturnog centra je dobio uvid u najnovije trendove kao i u novi istraživački program Horizont 2020 koji će, uz Evropsku Digitalnu Agendu, pružiti dodatni podstrek inovacijama u EU. Među temama koje su bile zastupljene na konferenciji, nalazila se i digitalizacija kulturne baštine, kao i uključivanje građana u sopstvenu kulturnu baštinu putem informacionih tehnologija. 

Dr Fajgelj je, tokom svoje radne posete, bio i u Marseju, Evropskoj prestonici kulture 2013, gde se upoznao i sa dešavanjima na najvećoj međunarodnoj konferenciji “Digitalno nasleđe” posvećenoj odnosu digitalnog i kulture

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja