Др Андреј Фајгељ са директорицом Европске библиотеке

22/11/2013

Fajgelj i Jill CousinsПредседник Организационог одбора иницијативе да се Нови Сад кандидује за Европску престоницу културе 2020. године др Андреј Фајгељ боравио је почетком овог месеца у Бриселу. Том приликом Фајгељ се сусрео са Џил Казинс, извршном директорицом Еуропеана Фондације и директорицом Европске библиотеке. Казинс је, такође, одговорна и за интернет портал  Europeana.eu. 

С обзиром да је Културни центар Новог Сада, заједно са ЈКП “Информатика” ове године започео пројекат “Дигитализација (убројчавање) културне баштине Новог Сада”, који је од великог значаја како би Нови Сад и његово богато културно наслеђе било доступно корисницима у целом свету, разговор са госпођом Џил Казинс био је врло конструктиван с обзиром на њено богато искуство у овој области. Казинс је, иначе, члан одбора за Gloubetiks као саветник на развоју других дигиталних библиотека и има огромно искуство у интернет објављивању. Разговор је вођен о најновијим позитивним искуствима која су данас применљива на пољу библиотека и културних добара. Саговорници су разматрали могућност и званичне сарадње на нашем пројекту “Дигитализација (убројчавање) културне баштине Новог Сада”.

Др Андреј Фајгељ је након Брисела био у Вилњусу на дводневној конференција ICT 2013 у органзиацији Европске комисије у партнерству са литванским председништвом Савета ЕУ. ICT 2013 је највећи европски догађај у области дигиталних технологија, а овогодишња Конференција је окупила водеће експерте, предузетнике и доносиоце одлука. На овај начин тим Културног центра је добио увид у најновије трендове као и у нови истраживачки програм Хоризонт 2020 који ће, уз Европску Дигиталну Агенду, пружити додатни подстрек иновацијама у ЕУ. Међу темама које су биле заступљене на конференцији, налазила се и дигитализација културне баштине, као и укључивање грађана у сопствену културну баштину путем информационих технологија. 

Др Фајгељ је, током своје радне посете, био и у Марсеју, Европској престоници културе 2013, где се упознао и са дешавањима на највећој међународној конференцији “Дигитално наслеђе” посвећеној односу дигиталног и културе

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања