EВРOПСКИ ФИЛMСКИ ФEСTИВAЛ

30/05/2014

 

Делегација ЕУ у Србији, ЕУНИЦ и ЕУ Инфо центар и ове године организују Европски филмски фестивал, нудећи публици широки избор савремених играних и документарних филмова са Старог континента. Ове године мото фестивала је „Земља између“.

Културолошки, Европа је разнолика као и њени народи, пејсажи и градови, њени региони и језици. Европска кинематографија у свом најбољем издању – њени аутори, редитељи, глумци – одражава велику разноликост где и како људи живе и осец́ају, раде и брину широм Европе, у оквиру и преко њених граница.

Мрежа института култура земаља Европске уније (ЕУНИЦ) у Србији и амбасаде одабрали су филмове који дају увид у то како аутори виде свет великим и малим – многе различите ликове, судбине и дилеме – од Балтичког до Црног мора, од Београда до Берлина, између Стокхолма и Суботице. „Земља између“.

Филмови приказују „менталне пејзаже“ свакодневних људи који живе у реалној Европи: мигрирајуће становништво, азиланте и етничке мањине; правне, финансијске, демократске „празнине“ и „рупе“ са којима се суочавају европске земље и становници. Филм је одувек најзанимљивији медиј за приказивање и истраживање тих празнина, за причање прича, за стварање (и поновно стварање) митова „између“. „Земља између“ навика и станишта, осим властитих.

Идеја фестивала није само да доведе најбољу европску филмску продукцију у Србију, већ и да докаже да се визуелне уметности у Србији могу носити раме уз раме са набољим европским креативним достигнућима.

Филмски програм Културног центра Новог Сада, деценијама доказани промотер квалитетног европског филмског стваралаштва, са задовољством је прихватио да буде домаћин овој манифестацији у Новом Саду.

15 филмова који ће бити приказани у великој сали Културног центра Новог Сада 2, 3, 4, 5, 9, и 11. јуна 2014. године, у потпуности репрезентују основне идеје ове угледне манифестације.

Улаз на ове филмске пројекције је бесплатан.

 

 

ЕВРОПСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ НОВОГ САДА
Делегација ЕУ у Србији, ЕУНИЦ и ЕУ Инфо центар и ове године организују Европски филмски фестивал, нудећи публици широки избор савремених филмова са Старог континента. Ове године мото фестивала је „Земља између”. Пројекције су у Културном центру Новог Сада. Присуство – слободно.

 

Понедељак, 02. јун 2014.
19:00
ТВОЈА ЛЕПОТА НЕ ЗНАЧИ НИШТА (Аустрија, 2012, 86 мин)
Режија: Хусеyин Табак Улоге: Абдулкадир Тунцер, Назми Кирик, Лале Jавас
Аустријско – турска копродукција која је освојила све најважније националне награде у обе земље. Дирљива и узбудљива прича која осваја…
21:00
ШАНГАЈ (Словенија, 2012, 120 мин)
Режија: Марко Набершник Улоге: Висак Виска, Асли Бајрам, Емир Хаџихафизбеговић, Сенад Башиж
Један од најуспешнијих словеначких филмова последњих година. Романтична љубавна прича о босанским Ромима који лутају Словенијом у потрази за бољим животом.

Уторак, 03. јун 2014.
19:00
ПУТОВАЊЕ У ПОРТУГАЛ (Португал, 2011, 75 мин)
Режија: Сергио Трефаут Улоге: Мариа де Медеирос, Исабел Рутх, Макена Диоп
Најпознатија португалска глумица у мелодрами на осетљиве политичке теме…
21:00
ДУШКА (Холандија, 2007, 110 мин)
Режија: Јос Стеллинг Улоге: Гене Бервоетс, Валериy Демченко, Оксана Филоненко
Добитник награде за најбољи холандски филм. Остарели филмски критичар проводи свој усамљенички живот између одлазака у биоскоп све док му једног дана не дође неочекивани посетилац.

 

Среда, 04. јун 2014.
19:00
СОФИЈА – ИСТОРИЈА ЕВРОПЕ (Бугарска, 2011)
Терy Рандал је Енглез који већ више од десет година живи у Софији. Његова пријатељица Мерете долази из Данске и Терy јој показује лепоте Софије.
21:00
КОШНИЦЕ (Хрватска, 2012, 70 мин)
Режија: Игор Шереги, Боаз Дебy, Мичел Kарсон Леноx Улоге: Агхбар Куртха, Тео Барклем-Бигс, Озрен Грабарић
Занимљив омнибус који у себи спаја више необичних прича… Четвртак ујутро: Загреб, Јерусалим, Лондон, Келн, Праг. Петоро људи устаје и креће на посао у пет градова-кошница, трагајужи за бољим и “меденијим“ животом од онога који имају.

 

Четвртак, 05. јун 2014.
17:00
ПОРОДИЦА (Данска, 2010, 102 мин)
Режија: Перниле Фисчер Чристенсен Улоге: Јеспер Чристенсен, Лене Мариа Чристенсен, Пилоу Асбек
Још један успех данске кинематографије, софистицирано и рафинирано филмско остварење…

21:00
СЕЛЕКЦИЈА – ОСАМ НОМИНОВАНИХ И ДОБИТНИКА БАФТА НАГРАДА ЗА КРАТКИ И АНИМИРАНИ ФИЛМ (Велика Британија, 124’)

23:00
ТО ЈЕ ТАЈ ДАН (Естонија, 2011, 65 мин) Режија: Керсти Уибо
“То је тај дан” илуструје свакодневницу једног монаха и његов утицај на заједницу која се суочила са поразом. Монах Мирон успева да сачува унутрашњи мир упркос недавној историји ратовања, етничког насиља и жеље за осветом.

 

Понедељак, 09. јун 2014.
19:00
ЈЕРИХОВ (Немачка, 2008, 93)
Режија: Кристиан Петзолд Улоге: Бенно Фурманн, Нина Хос, Хилми Созер
Најбољи филм 2008. године по избору немачке критике.. Нечасно отпужени ветеран са авганистанског ратишта, Томас, враћа се кући у село Јерихов где га локални турско-немачки бизнисмен Али запошљава као возача.
21:00
СНЕЖАНА (Шпанија, 2012, 104 мин)
Режија: Пабло Бергер Улоге: Марибел Верду, Емилио Гавира, Даниел Гименез Цачо
Добитник осам највећих националних Гоyа награда. Екстравагантна, збуњујућа, необична импровизација на тему бајке о Снежани смештена у Севиљу двадесетих година прошлог века са женским матадором у центру дешавања.
23:00
ОЧЕВА ЗЕМЉА (Мађарска, 2009, 85мин) Режија: Нагy Виктор Осзкар Улоге: Дерзси Јанос, Халми Тамас, Нагy Андреа
Отац излази из затвора са намером да започне нов живот и да се зближи са својим сином. Купује парче земље са намером да направи виноград.

 

Среда,11.јун 2014.
19:00
ТИШИНА (Ирска, 2012, 87 мин)
Режија: Пет Коллинс Улоге: Ендру Бенет, Мари Цоyн, Томy Фах
Добитник ИФТА награде за режију, прелепо снимљен, са задивљујућим глумачким остварењима…
21:00
ЛЕГЕНДА О ЛЕТЕЋЕМ КИПРАНИНУ (Словачка- Пољска, 2010, 108 мин)
Режија: Маријана Ченгел Улоге: Марко Игонда, Паwел Маласзyнски, Алеxандер Домогаров…
Један од најскупљих словачких филмова свих времена… Легенда о мистериозном монаху и мајстору многих вештина који је направио временску машину и једног дана одлетео код Бога.
23:00
ХАРИТОНОВ ХОР (Грчка, 2005, 135 мин) Режија: Григорис Карантинакис
Харитон је директор школе у малом провинцијском месту на острву Крф, што му даје прилику да ужива у малим животним радостима, а хор је једна од његових пасија.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања