ЕУ променила годину кандидатуре за Европску престоницу културе

28/04/2014

Европска унија донела је одлуку по којој Нови Сад може постати Европска престоница културе 2021. године, уместо 2020. како је било планирано.

Првобитни предлог Европске комисије за нови циклус од 2020. до 2033. по први пут je дозвољавао земљама које нису чланице ЕУ да конкуришу за титулу Европске престонице културе. Према том предлогу, почевши од 2020, па сваке треће године, уз градове из две унапред одређене чланице ЕУ прилику да понесе титулу добијао би и трећи град из земаља кандидата или потенцијалних кандидата. Тако Нови Сад још од 2011. године припрема кандидатуру за 2020. годину, заједно са градовима из Ирске и Хрватске. Из Србије се припремао и Београд, а кандидатуру су најављивали и други градови.

Овај предлог Европске комисије није у потпуности прихваћен, и коначном одлуком Европског парламента и Савета Европске уније прва година у којој градови ван ЕУ могу да конкуришу померена је на 2021. годину. Овим одлагањем је земљама кандидатима и потенцијалним кандидатима остављено довољно времена да потпишу меморандум о разумевању са Европском Комисијом ради учешћа у програму Креативна Европа, а градовима да испоштују пријавну процедуру, од објављивања конкурса, преко подношења пријаве до прве и друге селекције. За градове из Хрватске и Ирске, рокови су продужени.

Било је предвиђено да одлука буде донесена знатно раније, али је европски трилог по питању новог програма Креативна Европа, па тиме и новог циклуса Европске престонице културе који зависи од њега, трајао дуже него што је било очекивано.

”Ово одлагање је за нас разочарење, али смо спремни да се припремимо још боље за 2021, која симболично садржи позивни број Новог Сада, ако Скупштина Града подржи продужетак рада на пријави” рекао је Андреј Фајгељ, председник Организационог одбора за пријаву Новог Сада.

”Уместо са Ирском и Хрватском, наћи ћемо се у групи са Румунијом и Грчком, што значи да губимо једну регионалну сарадњу али добијамо две, а и Дунав ће наставити да нас повезује”, додао је Фајгељ.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања