Елена Кота отвара “Еуро-Ин Филм”

02/12/2013

Фестивал европског и независног филма Еуро-ин филм почиње 4. децембраЕлена Кота, глумица која је ове године добила награду за најбољу женску улогу на филмском фестивалу у Венецији, отвориће у среду увече у 20 сати Фестивал европског и независног филма “Еуро-ин филм” у Великој сали Културног центра Новог Сада. Италијански институт за културу из Београда омогућио је да први филм који буде приказан на овом Фестивалу буде управо “Улица у Палерму” редитељке Еме Данте у којем је Елена Кота и остварила своју награђену улогу.

Иначе, ово је 17. Фестивал европског и независног филма који КЦНС организује и који се увек дешава током децембра како би публика била у прилици да види најбоља остварења из те године. Овога пута, на Фестивалу који ће трајати од 4. до 28. децембра, биће приказано више од 250 филмова разврстаних у 32 тематске целине. У циклусу „Мејн стрим“ публика ће имати прилике да види више од 40 филмова, тј. све награђене филмове на најзначајнијим светским фестивалима током ове године (Берлин, Ванација, Кан, Санденс и др). Циклус „Нордијска панорама 2013“ такође ће садржати 40 филмова, а ту су још и циклуси: Нови француски филм, Савремени турски филм, Савремени италијански филм, Савремени израелски филм, „Ухвати са мном овај дан“, „Сећање на будућност“, „Аниманима“, „Документарни бисери“, као и циклуси „Портрет“ који су ове године посвећени Миленку Штрбцу, Бернардину Модрићу, Вери Влајић, Слободанки Радун, Бранку Шмиту и Михаелу Ханекену. У оквиру циклуса „Никола Тесла – загонетка и инспирација“ публика ће бити у прилици да погледа шест филмова о нашем најпознатијем научнику. На фестивалу ће бити приказана и филмска Трилогија Новосађанина Зорана Таировића, као и Фестивал српског филма фантастике.

Као и раније, организатори су и ове године расписали Конкурс за кратке филмове, као и за пријатеље фестивала, а посебну драж ће представљати програм „Као некад“ планиран за 28. децембар – Светски дан филма. У част прве пројекције филма браће Лимијер, публика фестивала ће бити у прилици да погледа филмове на старој опреми, као што су се некада приказивали.

Поред званичних фестивалских пројекција, ове године ће бити, како је најавио Ђорђе Каћански, уредник филмског програма КЦНС, по први пут организован Сајам биоскопског филма на којем ће се окупити дистрибутери и приказивачи филмова, а четвородневни Мастер клас филмске фотографије ће држати Нена Тот Реџић. Ова радионица је бесплатна и на њу се могу пријавити студенти филмске академије и медијских студија, као и други филмски радници, а поред знања о филмској фотографији они ће бити у прилици да током радионице сниме филм који ће бити приказан последњег дана овог Фестивала.

Улазнице за појединачне филмове на фестивалу коштаће 150 динара. Уколико неко купи пет улазница за пет различитих филмова, шесту улазницу добија на поклон.

Више информација на www.euroinfilm.rs

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=5oecNWkWuZo[/youtube]

Коментари

Uva Uva

Kada ce te objaviti program po danima?

replies

kcns kcns

Objavili smo program za prvu nedelju.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања