„El Sistema“ u Kulturnom centru Novog Sada

02/03/2017

„El Sistema“ u Kulturnom centru Novog Sada

 

Muzika je ključ duhovnog i emocionalnog u nama, spontano dopire do svakoga. Pomaže nam da razumemo druge i da postignemo uspeh. El Sistema je obrazovni model u kome je upravo muzika sredstvo za postizanje cilja. Preciznije, to je program socijalne inkluzije i kulturne transformacije koji pruža ruku socijalno ugroženim grupama.

U Srbiji program sprovodi „Music Art project“ u šest gradova i obuhvata 250 dece iz srednjih i nižih društvenih slojeva, ali je program okrenut najviše ka deci sa margina društva.

U Novom Sadu muzičke radionice El Sistema se organizuju u saradnji sa Kulturnim centrom Novog Sada i Centrom za socijalni rad Novog Sada čiji štićenici su polaznici ovih radionica. Radionice El Sistema se održavaju tri puta nedeljno u trajanju od po 2 sata u prostoru Kulturnog centra Novog Sada i Centra za socijalni rad grada Novog Sada.

Tokom prethodnih meseci naši mali muzičari vredno i predano su radili u saradnji sa profesoricama Majom Vukobrat i Irenom Blagojevic i naučeno pokazala na samostalnim konceratima, novosadskim festivalima za decu,  uključujući Baby exit i Zmajeve dečije igre, a zatim i na velikom godišnjem koncertu El Sistema i prijatelji, kada su u saradnji sa profesionalnim muzičarima prisutne zadivili zavidnim umećem.

Pred kraj godine, preciznije u novembru, polaznici su nastupili na Novosadskom Džez  festivalu. Tada su, pored standardnih, imali i dodatne radionice i priliku da se druže i rade sa  džez  muzičarima. Zatim je održan je i tradicionalni nastup u prostoru Centra za socijalni rad grada Novog Sada, koji je ujedno bio i završni koncert za 2016. godinu.

Koliko je ovaj program bio uspešan govori i podatak da je nekoliko učenika, upravo zahvaljujući susretu sa muzikom na ovaj način,  pokazalo želju  da izađe na prijemni ispit za upis  u muzičku školu i da nastavi formalno obrazovanje.

Tokom prva dva meseca, ove godine, savladano je značajno gradivo. Mališani su naučili nove pesme, obnovili  stare, a pored stalnih polaznika grupi su se priključili i novi učenici. Imali su priliku da čuju i nove značajne savete o scenskom nastupu, odnosno ponašanju na sceni. Kroz obnovljeno i novo gradivo, naučili su i koliko je važno da slušaju jedni druge, a vežbali su i komunikaciju u grupi koja je izuzetno važna za predstojeće nastupe. Tokom susreta sa profsoricama, preslušavali su i originalne snimake pesama, a čuli su i sugestije kako da poboljšaju svoje izvođenje. Učili su tekstove, melodije, kompozicije,  pa su nedostatak formalnog muzičkog obrazovanja, još jednomu nizu uspeli da nadomeste željom i kontinuiranim radom. Dosta pažnje je posvećeno vokalnim numerama, ali su imali priliku i da se podsete koliko je važan ritam i kako se korsite muzički instrumenti.Tokom prva dva meseca pokazali su izuzetno interesovanje za pripremljen program, a uprilog tome govori i podatak da su i zimski raspust i praznike, upotpunili muzikom upravo na ovim radionicama. Posvećeni i nasmejani savladavali su novo gradivo, kako bi sebe i sve nas, iznenadli novim nastupima koj ih očekuju tokom godine. Mi jedva čekamo da ih cujemo kada će kao “El tim” horski nastupiti i sve nas još jednom podsetiti kakvi rezultati se postižu kada uložimo entuzijazam, ljubav i energiju, a na putu ka ostvarenju snova dobijemo i  nesebičnu podršku.

Dok Vi čitate ovaj tekst naši mali muzičari i dalje vredno rade, bez predaha i sa puno entuzijazma kako bi nas sve iznova iznenadili i kako bi još jednom nadmašili sebe.

Koliko su bili vredni, pokazuje i podatak, osmislili su i svoju prvu autorsku pesmu , koju ćete imati priliku da čujete uskoro.

Podsetićemo da je metodologiju El Sisteme osmislio Dr Jose Antonio Abreu  1975. godine. Program se od tada raširio u preko šezdeset zemalja i pomogao preko četiri miliona dece. Njegova vizija je da “Muzika treba da bude priznata kao faktor socijalnog razvoja u najvišem smislu, jer prenosi najviše vrednosti – solidarnost, harmoniju i uzajamno razumevanje. Ona ima i svojstvo da ujedini zajednicu i izrazi najfinija osećanja”.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja