„Ел Система“ у Културном центру Новог Сада

02/03/2017

„Ел Система“ у Културном центру Новог Сада

 

Музика је кључ духовног и емоционалног у нама, спонтано допире до свакога. Помаже нам да разумемо друге и да постигнемо успех. Ел Система је образовни модел у коме је управо музика средство за постизање циља. Прецизније, то је програм социјалне инклузије и културне трансформације који пружа руку социјално угроженим групама.

У Србији програм спроводи „Music Art project“ у шест градова и обухвата 250 деце из средњих и нижих друштвених слојева, али је програм окренут највише ка деци са маргина друштва.

У Новом Саду музичке радионице Ел Система се организују у сарадњи са Културним центром Новог Сада и Центром за социјални рад Новог Сада чији штићеници су полазници ових радионица. Радионице Ел Система се одржавају три пута недељно у трајању од по 2 сата у простору Културног центра Новог Сада и Центра за социјални рад града Новог Сада.

Током претходних месеци наши мали музичари вредно и предано су радили у сарадњи са професорицама Мајом Вукобрат и Иреном Благојевиц и научено показала на самосталним концератима, новосадским фестивалима за децу,  укључујући Baby exit и Змајеве дечије игре, а затим и на великом годишњем концерту Ел Система и пријатељи, када су у сарадњи са професионалним музичарима присутне задивили завидним умећем.

Пред крај године, прецизније у новембру, полазници су наступили на Новосадском Џез  фестивалу. Тада су, поред стандардних, имали и додатне радионице и прилику да се друже и раде са  џез  музичарима. Затим је одржан је и традиционални наступ у простору Центра за социјални рад града Новог Сада, који је уједно био и завршни концерт за 2016. годину.

Колико је овај програм био успешан говори и податак да је неколико ученика, управо захваљујући сусрету са музиком на овај начин,  показало жељу  да изађе на пријемни испит за упис  у музичку школу и да настави формално образовање.

Током прва два месеца, ове године, савладано је значајно градиво. Малишани су научили нове песме, обновили  старе, а поред сталних полазника групи су се прикључили и нови ученици. Имали су прилику да чују и нове значајне савете о сценском наступу, односно понашању на сцени. Кроз обновљено и ново градиво, научили су и колико је важно да слушају једни друге, а вежбали су и комуникацију у групи која је изузетно важна за предстојеће наступе. Током сусрета са профсорицама, преслушавали су и оригиналне снимаке песама, а чули су и сугестије како да побољшају своје извођење. Учили су текстове, мелодије, композиције,  па су недостатак формалног музичког образовања, још једному низу успели да надоместе жељом и континуираним радом. Доста пажње је посвећено вокалним нумерама, али су имали прилику и да се подсете колико је важан ритам и како се корсите музички инструменти.Током прва два месеца показали су изузетно интересовање за припремљен програм, а уприлог томе говори и податак да су и зимски распуст и празнике, употпунили музиком управо на овим радионицама. Посвећени и насмејани савладавали су ново градиво, како би себе и све нас, изненадли новим наступима кој их очекују током године. Ми једва чекамо да их цујемо када ће као “Ел тим” хорски наступити и све нас још једном подсетити какви резултати се постижу када уложимо ентузијазам, љубав и енергију, а на путу ка остварењу снова добијемо и  несебичну подршку.

Док Ви читате овај текст наши мали музичари и даље вредно раде, без предаха и са пуно ентузијазма како би нас све изнова изненадили и како би још једном надмашили себе.

Колико су били вредни, показује и податак, осмислили су и своју прву ауторску песму , коју ћете имати прилику да чујете ускоро.

Подсетићемо да је методологију Ел Системе осмислио Др Јосе Антонио Абреу  1975. године. Програм се од тада раширио у преко шездесет земаља и помогао преко четири милиона деце. Његова визија је да “Музика треба да буде призната као фактор социјалног развоја у највишем смислу, јер преноси највише вредности – солидарност, хармонију и узајамно разумевање. Она има и својство да уједини заједницу и изрази најфинија осећања”.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања