ЕКСКЛУЗИВНО: ГОРАН ШАРИЋ на тему: „Порекло Бошњака“ на Jутјуб каналу КЦНС

31/08/2021

Предавање Горана Шарића, католичког теолога и историчара, на тему „Порекло Бошњака“ можете погледати (31. 8. 2021) на Jутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Предавање о пореклу бошњака Шарић је отворио речима Анта Старчевића који каже да је у Босни најохолије племство што је Европа икад имала. „То племство, мухамедовци, има такву ћуд за господарити да је оно у 15. вијеку исту веру жртвовало својему господару. (…)“. Наиме, са доласком Турака, велики број људи са тих простора примило је ислам како би преживело или пак имало бољи живот. Шарић тврди како се и у самом изгледу муслимана из Босне виде остаци племства.

Предавање овог интригантног католичког теолога засновано је на бројним записима, фотографијама ископина, цитатима и слично које говоре о међусобној повезаности народа са ових простора који припадају трима различитим конфесијама.

За сам крај, Шарић је предавање затворио интимном повести из свог детињства које је претежно провео поред жене муслиманске вероисповести која му је читала Куран, закључивши да бошњаци нису само екстремисти који шире говор мржње, да треба заборавити на немиле догађаје и престати судити једном заправо пријатељском народу због злих поступака појединаца.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања