„Џамбо биг бенд“ испраћен овацијама на затварању 20. Новосадскoг џез фестивалa

17/11/2018

Спектакуларним наступима „Џамбо биг бенда“ (састављеног од Биг бенда РТВ Словеније, Џез оркестра ХРТ и Биг бенда РТС-а) под диригентском палицом Зигфрида Фигла (Siegfried Feigl) и њујоршког саксофонисте Симус Блејка (Seamus Blake) са квартетом THE FRENCH CONNECTION, у суботу 17. новембра на сцени „Јован Ђорђевић“ Српског народног позоришта, завршен је 20. Новосадски џез фестивал.

Ватромет одушевљења изазвали су џез музичари окупљени око три биг бенда из Словеније, Хрватске и Србије, специјално за овај фестивал после 28 година. Из публике су их бодрили ветерани џеза: Војислав Бубиша Симић, Јован Адамов, Золика Хегедиш, Бора Вишњички…
Сваки од три састава свираo je по петнаест минута, по три композиције наизменично, а потом су засвирали сви заједно под управом аустријског диригента Зигфрида Фигла.

Биг бенд РТВ Словеније постоји континуирано од 1945. године и поноси се чињеницом да је међу најстаријим оркестрима ове врсте у свету. Његови почеци и први успеси се у великој мери могу приписати Бојану Адамичу (1912–1995), диригенту и композитору који је још током Другог светског рата водио свој оркестар.

Џез оркестар Хрватске радио-телевизије, једини професионални састав те врсте у Хрватској, својим континуираним 70-годишњим трајањем, сврстава се међу најдуговечније биг бендове на свету. Утемељен је у сезони 1946/1947. као Плесни оркестар Радио Загреба за потребе радијских емисија и снимања, да би с временом почео и јавно наступати.
Биг Бенд РТС основан је 1948. године под именом „Забавни оркестар Радио Београда“ у формацији ревијског оркестра, да би 1954. године, одвајањем гудачког ансамбла, започео рад као велики џез оркестар – биг бенд. Дуги низ година оркестар су предводили еминентни диригенти, композитори и аранжери: Младен „Боб“ Гутеша, Војислав „Бубиша“ Симић, Звонимир Скерл, Душко Гојковић и Стјепко Гут.
Заједнички наступ ова три оркестра, новосадска публика испратила је бурним аплаузима у нади да неће дуго чекати на њихово ново окупљање.
Да подсетимо, током протекла три дана овогодишњег џез фестивала, у организацији Културног центра Новог Сада, а под покровитељством Града Новог Сада и уз подршку Покрајинског секретаријата за културу АП Војводине, наступило је 10 бендова из земље и иностранства.
Први дан остаће упамћен по наступу Macha Gharibian триа из Француске, њујоршког квартета THE STEVE WILSON & WILSONIAN’S GRAIN и аустријског Julia Siedl триа.
Израелски састав Shalosh, затим квартет THE JEFF „TAIN“ WATTS и квинтет “The Berklee Global Jazz Institute Ambassadors” који предводи Marko Pignataro, професор, саксофониста и директор ове институције из Болоње, обележили су други дан фестивала.
По завршетку главног програма, у сва три дана, најоданијa џез публика уживала је у СНП клубу у Џем Сешн – у House Bend-a који чине: Кристијан Млачак (саксофон), Александар Бахун (клавир), Федор Рушкуц / Игор Молнар (бас-гитара, контрабас) и Душан Иванишевић (бубњеви).
Пред почетак самог фестивала одржан је и уводни програм, који је трајао од 7. до 12. новембра, на коме су биле уприличене радионице посвећене инструментима, као и радионице за педагоге као новина овогодишњег џез фестивала.
Одржане су и радионице за децу и младе у сарадњи са Центром за социјални рад по програму „Ел система, као и радионице у сарадњи са ШОСО „Милан Петровић.“ У Културном центру Новог Сада, на „Трибини младих“, приређена је и заједничка радионица на којој су деца из свих институција заједно учествовала.
Део овогодишњег џез фестивала били су и концерти. Од 6. до 14. новембра новосадска публика имала je прилику да ужива у изведбама Џез хора факултета музичке уметности, Александар Дујин Оркестру и плесном оркестру РТВ, као и у изведби Dragon’s Fuelkestra и Триа Јовићевић – Војчински – Миклош (брод Цепелин). Публику верну џезу забављали су и Иван Швагер Амбире Бенд и Jazz Connection.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања