Двојезична дуодрама „Ветар у тапетама“ изведена у КЦНС

25/06/2021

Двојезична дуодрама „Ветар у тапетама“ изведена је у КЦНС 25. јуна у оквиру традиоционалне манифестације македонског удружења ,,Кирил и Методиј” из Новог Сада и Дана македонске културе у Новом Саду.

„Ветар у тапетама“ је прва позоришна представа македонске националне заједнице у Србији чију продукцију је радио Форум младих Македонаца. Иза режије, адаптације и сценарија стоји млади београдски глумац македонског порекла Зоран Митровић, који је ову представу написао по мотивима Мрожекове драме „Емигранти“. Зоран Митровић такође и игра у овој представи, заједно са колегом Немањом Симићем. Два глумца воде публику кроз узбудљиву позоришну авантуру испуњену комичним и сетним елементима, чија је посебна вредност  двојезичност, како у драми, тако и у глумачком извођењу. По угледу на Мрожекове ликове, настају млади људи Трајан Цветановски и Добрица Дробњак. Митровићеви „тапетари“оплемењени су и трећим ликом Балтазара који је драмски поприлично живахно дрво живота. Ликове у представи аутор уводи као архетипове балканских комедија менталитета и играјући различитим жанровима провлачи их кроз комедију нарави, комедију ситуације, све до гротеске.

Основни циљ билингвалне дуодраме „Ветар у тапетама“ је да се отворе питања везана за културни идентитет младих људи са овог простора који су на привременом раду у иностранству. Покровитељи представе су Национални савет македонске националне мањине, Министарство културе Републике Србије и Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне заједнице.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања