Dve stotine posetilaca na tribini o masoneriji u KCNS

23/03/2018

U okviru ciklusa Zelena debata, tribina „Masonski uticaj – mit ili stvarnost”, održana je u petak 23. marta u dupke punom  Klubu „Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada.

 Učesnici tribine bili su: Pjer Manjo-Soke, član Saveta Reda, najvišeg tela Velikog Orijenta Francuske, i prof. dr Žolt Lazar, redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Prevodilac je bio Branislav Glumac, koji je i vrsni poznavalac tematike o masoneriji, a autor i moderator bio je Danilo Koprivica.

Moderator Koprivica je na samom početku „razvejao” eventualna očekivanja brojne publike da će na ovoj tribini saznati da li je kralj Aleksandar bio mason ili ne, a neće čuti ni nekoga ko će se izjasniti kao član neke masonske lože jer, po pravilu, masoni to ne čine.

Publici je najpre prikazan kratak film o Velikom Orijentu, najvećoj masonskoj loži u Francuskoj koja je prisutna i kod nas. Njihova delegacija boravi ovih dana u Novom Sadu.

U obraćanju publici, Pjer Manjo-Soke je kazao da masoni, odnosno „slobodni zidari”, traže sreću za ljude, a zatim je naveo primer iz 18. veka, kada se izdvojila grupa mislilaca koja se bavila mnogim pitanjima uključujući i ropstvo.

– Godine 1794. godine ropstvo je ukinuto, a 1802. Napoleon Prvi ponovo ga je uveo. Tokom narednih tridesetak godina, „braća” su razmišljala o metodama definitivnog ukidanja ropstva. Viktor Šelšev vodio je te razgovore i upravljao tim razmišljanjima. Pojedinac u tome ne može da uspe bez uplitanja u politikusa devizom „sloboda, jednakost, bratstvo”. Tako je 1848. ropstvo potpuno ukinuto – rekao je gost iz Francuske.

            Prof. dr Žolt Lazar, autor knjige „Nastanak masonerije” (2009) čije je treće izdanje u pripremi, objasnio je da se kod nas, ali i u svetu, generalno o masonstvu malo zna i „obični” ljudi predstavu o masoneriji uglavnom temelje na svojim očekivanjima. Ozbiljnih istorijskih, socioloških i kulturoloških studija o „slobodnim zidarima” nema mnogo.

– Istražujući ovu problematiku, nastojao sam da pribavim relevantnu literaturu i izvore i da ne podlegnem  brojnoj antimasonskoj propagandi – rekao je prof. Lazar navodeći da lično nije član nijedne masonske lože.

On je kao lošu propagandu okarakterisao shvatanje da su masoni zaverenička organizacija koja pokušava da izvrši neki politički prevrat.

Prof. Lazar je precizirao da po pravilima reda, koja ih obavezuju, masoni ne učestvuju u političkim prevratima, da nisu politički zaverenici, ali to ne znači da ne mogu da se bore protiv nehumanih sistema.

Zaverenici su, po mišljenju prof. Lazara, bili, recimo, pripadnici tajne organizacije „Crna ruka”. U Srbiji, po njegovom viđenju, trenutno postoji desetak loža.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja