ДВЕ СТОТИНЕ ПОСЕТИЛАЦА НА ПРЕДАВАЊУ ГОРАНА ШАРИЋА У КЦНС!

18/10/2018

Tрибина „Генетичко порекло Срба и других европских народа“ одржана је у четвртак, 18. октобра, у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада и побудила је велику пажњу Новосађана. О овој теми говорили су: Жељко Ињац, главни уредник сајта „Видовдан“, и Горан Шарић, католички теолог и историчар.

Отварајући трибину, Жељко Ињац је казао да тема о генетском пореклу европских народа, укључујући и Србе, изазива велико интересовање у последње време на овим просторима и, уопште, код словенских народа. У прошлости је доминирала углавном немачка историјска школа која је на Словене „гледала као на некакве Индијанце“. Како наука напредује, генетика доста помаже да неке чињенице, које су до сада биле сакривене, најзад изађу на видело.

Шарић је предавање започео констатацијом да је последњих  200 година на Балкану британска политика непогрешиво увек радила против наших интереса. Турска, коју су тада звали „болесником са Босфора“, одржавана је „на апаратима“ само да Србија не би добила своју државу. Зашто? Зато да би се Русији запречио излаз на Јадран. Велика Британија имала је политику „Balans of the power“ и никада није хтела да дозволи да нека држава, па била то Француска или Немачка или Русија, постане толико јака да угрози њене интересе.

Током целог 19. века постојао је прећутни договор између Британије и Аустроугарске који се огледао у томе да је Аустроугарска увек стајала на страну британске колонијалне политике другде у свету, а Британија је, заузврат, подржавала хабзбуршку политику на Балкану.

– Можда и последња велика победа аустроугарске дипломатије било је стварање албанске нације од хетерогених племена која се нису међусобно разумела, имала су четири вероисповести и различите језике. Такву једну „масу“, која је била лојална  сваком окупатору, они су претворили у нацију само зато да Србија не би изашла на море – навео је Шарић.

Када је српска војска ослободила Скадар, Драч и Валону и када је дочекана као ослободилачка, Британија и Аустроугарска усмеравале су Србију на Бугарску и забрањивале јој да „гледа преко Дрине“. Аустроугарска је највише страховала од тога да би Србија могла да уједини све Јужне Словене и да ће то значити крај аустроугарског царства.

– Били су у праву, то се и десило 1918. године – констатовао је Шарић, а затим прешао на тему аутохтони из угла ауторитета из суседних земаља.

Навео је да академик Фрањо Шањек, теолог и историчар који је докторирао на Сорбони, пише да су Хрвати на Балкану од каменог доба, а проф. др Бисера Солић Бускаило, највећи бошњачки ауторитет за језике, тврди да су и Бошњаци аутохтони. Муфтија Зукорлић у својој књизи „Древна Босна“ истиче да су Санџаклије и Бошњаци аутохтони, као што тврди и за Албанце. Произлази да су сви аутохтони осим Срба, што је, наравно, нетачно.

Шарић је казао да није истинита тврдња да су Срби били под Турцима 500 година. Подсетио је да је последњи српски цар Јован Ненад убијен у заседи 1527. године. Срби су потпали под Турке тек 1545, а од тада па до Карађорђевог устанка прошло је 300 година. Ниједан метар Србије није био 500 година под Турцима.

Шарић је у наставку трибине рекао да ниједан аутор из периода петог, шестог и седмог века не спомиње досељавање Словена. Навео је и да је највећи археолог са ових простора, покојни проф. др Ђорђе Јанковић, остао без професорског звања на факултету јер је открио да су Словени живели на Балкану и у време Рима. На крају трибине, поновио је своју тезу да је најстарија култура створена на Дунаву: најстарији је Лепенски вир, затим следе Старчево, па винчанска и сопотска култура.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања