Душан Микља „Мирис лошег дувана“ – промоција књиге 12.12.2014.

11/12/2014

Душан Микља „Мирис лошег дувана“ – промоција књиге  (петак, 12. децембар, 19 часова) на Трибини младих.

О књизи

Дечак чије су детињство одредиле ратна немаштина, очева заточеништва и жиг прокажене породице израстао је у једног од наших највећих путника боравећи током пет деценија у више од деведесет земаља на свим континентима. Како је пређен пут од београдских уџерица до афричких палата, од периферијске калдрме до асфалта Њујорка, од уличне продаје лошег дувана до живота у светским престоницама?

Припадник мировних снага, стални дописник из афричких и европских земаља, ратни извештач и дипломата, писац и новинар Душан Микља, један од најзначајнијих путника-писаца који ствара на српском језику, исписује несвакидашњу причу о одрастању, путовањима као начину живота, историјским превирањима и личним успонима и падовима.

Током путовања дугог седамдесет година провешће нас кроз најразличитија поднебља и драматичне догађаје и упознати нас са десетинама државника и великаша, бунтовника и властодржаца, уметника и политичара. Сведок грађанских ратова, државних удара, политичких промена и стварања новог лица света, путујући кроз време и просторе, сазревајући заједно са XX веком, увек благом самоиронијом демистификујући сопствену улогу у „великом свету“, пружиће нам веродостојну слику бурних времена, али и допустити нам да откријемо тајне једне пребогате личне историје и испунимо се драгоценим сазнањима и раскошним читалачким ужитком.

Душан Микља рођен је у Београду, где се и школовао. Много је путовао и боравио више година у Африци, одакле је као дописник извештавао о драматичним историјским догађајима. Лично је познавао многе државнике, али и герилске вође.   Аутор је збирки прича Султан од Занзибара, Космополитске приче, Било једном у Београду, Хроника настраности,као и њених проширених издања Драње даброва и Улога јеловника у светској револуцији, Потапање Великог ратног острва,романа Пут у Адис Абебу, Крпљење паучине, Крај пута и Њујорк, Београд,путописно-есејистичке прозе Црни Сизиф, Трбух света и Путописи по сећању. У позоришту му је изведена драма Орден, која је на међународном фестивалу у Москви добила награду за најбољи савремени антиратни текст. Хроника настраности преведена је на енглески језик. На основу романа Њујорк, Београд написао је сценарио по коме је снимљен филм. Исти роман добитник је награде „Златни Хит Либрис“ за једно од најчитанијих књижевних дела. Написао је и више публицистичких дела, историјских хроника и радио-драма. Бави се и превођењем.   Живи и ради у Београду као независни новинар и писац.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања