„ДУО АУРЕТ“ НА ТРИБИНИ МЛАДИХ

07/03/2015

 

Несвакидашња комбинација очарала публику

DSC_3139

 

Концерт чешког камерног састава “Дуо Аурет” одржан је на Трибини младих Културног центра Новог Сада. Чланице састава, Каталин Ершњи (лаута) и Луси Рошња (сопран), представиле су дела и обраде композиција најзначајнијих чешких стваралаца,  као што су Леош Јанчек и Бохуслава Мартинуа, али и савремених аутора као што је Милош Штедрон.

 Уредница музичког програма Весна Каћански захвалила се посетиоцима и додала да је ово сјајна прилика да суграђани чују нешто сасвим ново и другачије.

Овај камерни састав настао је 2013. Године, а оно што спаја две младе уметнице је дубоко интересовање за интерпретацију дела за лауту и глас, која су компонована у 16. и 17. веку. Чехиње су очарале Новосађане, измамивши салве аплауза.

Уз позитивну трему пред почетак и осећај задовољства на крају наступа, Каталин Ершњи рекла је да јој је драго што могу да се представе и ван Чешке.

-Дивно је што смо овде, изузетно нам је драго, надамо да је публика задовољна и да је са концерта отишла испуњена новом музиком коју до сада није имала прилику да чује-додала је Ершњи.

Као солисткиње, Каталин и Луси сарађују са барокним ансамблима: „Музика Флореа“, „Ансамбл Инегал“, „Хофмузики“, „Хипохондрија ансамбл“, „Ансамбл Фиорело“, „Капела Мариана“…  До сада су наступале на међународним фестивалима у Чешкој, Словачкој, Холандији и Немачкој.

Каталин Ершњи је пореклом из Мађарске. Лауту је почела да свира са дванаест година у класи Адама Балинта. По завршетку студија биологије на Универзитету у Дебрецину примљена је на колеџ  у  Лондону, где је студирала ренесансну лауту и теорбу у класи Јакоба Линдберга.

DSC_3098

Луси Рошња је студирала оперско певање на Јаначковој академији музичких уметности у Брну. Студентски стаж је похађала на универзитету у Бечу, у Линцу, а радила је у Цириху.

DSC_3095

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=LiFHZCJGZbM[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=uOrEDHY8lgo[/youtube]

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања