Дунавски дијалози у Културном центру Новог Сада

07/09/2021

У оквиру мултимедијалног мозаичког фестивала визуелних уметности подунавских земеља Дунавски дијалози, који се истовремено дешава у различитим галеријским и алтернативним просторима у Новом Саду, у Ликовном салону и Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада отворене су две изложбе ‒ изложба Каролине Мудриниски Паланачки и изложба Бугарско-српски уметнички дијалози Лудмила Лазарова и Ане Вртачник. Девето издање фестивала одржаће се од 7. до 28. септембра 2021. у Новом Саду у организацији новосадске галерије Бел арт. Овогодишњи слоган фестивала гласи: „Друштво и уметност у околностима изнуђене реалности“.

Инсталација која је презентована у Ликовном салону представља покушај визуелизације математичке теорије којом се објашњава однос и међусобно деловање дводимензионалног и тродимензионалног простора, те сагледавање и предочавање односа бесконачног и коначног простора у уметничком изразу.

Изложба у МЛС представља покушај да се омогуће директни контакти српских уметника с уметницима из земаља дунавског региона. За ову изложбу су кустоскиње Надежда Џакова из Бугарске и Славица Попов из Србије одабрале по једног уметника, настојећи да пронађу праве комбинације њихових концепата како би добиле одређену информацију о њиховим сличностима и разликама, али и о способности уметности да понуди универзални одговор на импулсе кризног света и времена у коме живимо.

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања