Dunav kao večita inspiracija umetnika

26/05/2015

Novosadski Kulturni centar je u ponedeljak, 25. maja 2015. godine, u svom Likovnom salonu ugostio priznatog likovnog i grafičkog umetnika gospodina Dimitrija Pecića, prezentujući široj javnosti ciklus njegovih drvoreza na kojima preovlađuje motiv Dunava. Dimitrije Pecić iza sebe ima preko 30 samostalnih izložbi. Pored toga učestovao je u radu međunarodnih grafičkih radionica u Beogradu, Urbinu, Lajpcigu i Guanlanu. Uz njegovo ime se vežu nagrade kao što su: Veliki pečat (2005), Zlatna igla (2005), Cvijeta Zuzorić (2009)…

Ciklus drvoreza sa motivom Dunava nastajao je tokom poslednjih 10 godina. U sebi objedinjuje grafiku pretežno većih formata, a sama izrada predstavlja plod kombinovane tehnike na papiru. Na svojim radovima Pecić posmatra i beleži promene u prirodi, pretvarajući se u izvesnog hroničara jednog vremena.

Gospodin Pecić napominje da je u novosadskom Kulturnom centru izložen izvestan deo radova od gorepomenute tematike. Ovo je čist i uredan prostor, nešto najbliže savršenom slikarskom ateljeu. Zbog toga sam izuzetno zadovoljan što je ova izložba, koja ujedno predstavlja i svojevrsni omaž samoj reci, ali i kulturi koja je postala na njenim obroncima realizovana upravo ovde – dodaje on.

IMG_6002

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja