Дунав као вечита инспирација уметника

26/05/2015

Новосадски Културни центар је у понедељак, 25. маја 2015. године, у свом Ликовном салону угостио признатог ликовног и графичког уметника господина Димитрија Пецића, презентујући широј јавности циклус његових дрвореза на којима преовлађује мотив Дунава. Димитрије Пецић иза себе има преко 30 самосталних изложби. Поред тога учестовао је у раду међународних графичких радионица у Београду, Урбину, Лајпцигу и Гуанлану. Уз његово име се вежу награде као што су: Велики печат (2005), Златна игла (2005), Цвијета Зузорић (2009)…

Циклус дрвореза са мотивом Дунава настајао је током последњих 10 година. У себи обједињује графику претежно већих формата, а сама израда представља плод комбиноване технике на папиру. На својим радовима Пецић посматра и бележи промене у природи, претварајући се у извесног хроничара једног времена.

Господин Пецић напомиње да је у новосадском Културном центру изложен известан део радова од горепоменуте тематике. Ово је чист и уредан простор, нешто најближе савршеном сликарском атељеу. Због тога сам изузетно задовољан што је ова изложба, која уједно представља и својеврсни омаж самој реци, али и култури која је постала на њеним обронцима реализована управо овде – додаје он.

IMG_6002

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања