Дух заједништва на Тргу слободе

03/01/2014

По други пут Културни центар Новог Сада организовао је манифестацију која је посвећена Божићу и инсиприсана духом Божића, како по грегоријанском тако и по јулијанском календару. Oдлучено је да се овогодишњи божићни програм посвети наступима хорских ансамбала. Велики хришћански празник по грегоријанском календару прослављен је 26. дeцeмбрa, на опште задовољство пролазника, на централном градском тргу под називом „Променадни концерти поводом католичког Божића“.

– Ове године смо се одлучили за променадне концерте c обзиром да град  Нови Сад и целу Војводину, одликује дуга традиција хорског певања, а неговање ове форме музичког извођачког израза је и даље више него присутна и популарна на овим просторима.

Велика је пажња посвећена томе да у овом програму учествују вокални ансамбли националних мањина, деце, младих, представника старијих суграђана, као и деце са посебним потребама – изјавио је др Андреј Фајгељ, директор КЦНС на отварању манифестације.

На Тргу слободе су наступили Хрватско културно-просвјетно друштво „Јелачић”, Мешовити хор друштва Словенаца „Кредарица“, Мешовити хор Русинског културног центра и Грко-католичке цркве „Хармонија“, Вокални ансамбл клапа Панон, Новосадски Камерни Хор, Мешовити хор Словачког културног центра Павел Јозеф Шафарик и Сомборско певачко друштво, Градски Дечји Хор „Шарени вокали“ из Сомбора.

Битно је напоменути да су сви ансамбли певали чувену популарну песму Тиха ноћ (Stille Nacht) Фрaнцa Грубeрa нa свojим jeзицимa, тe је тако публика уживaла у рaзличитим интeрпрeтaциjaмa истe пeсмe нa хрвaтскoм, слoвeнaчкoм, русинскoм и слoвaчкoм jeзику.

Главни градски трг посетили су бројни Новосађани и заједно са извођачима поделили празничну радост и дух заједништва.

[youtube]http://youtu.be/ziomByTCRMs[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Lba0IvbNIQo&feature=youtu.be[/youtube]

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања