DRUGO PREDAVANJE RUMUNSKOG DŽEZOLOGA VIRDŽILA MIHAJUA

14/11/2014

Džez prigrlio i latino ritmove

Poznati rumunski džezolog Virdžil Mihaju održao je drugo predavanje u Kulturnom centru Novog Sada, koje je prateći program ovogodišnjeg Novosadskog džez festivala. Ovo veoma interesantno izlaganje pod nazivom „Važnost latinskog faktora u džez muzici“, bilo je generalno priča o karakteristikama početka sinteze latinoameričke muzike i džeza.

-Uticaj latino muzike na džez je zapravo veoma spektakularan, jer je do početka 20. veka postojala opšteprihvaćena teorija da je džez isključivo rezultat spoja afričke i američke muzike. U međuvremenu su džezolozi otkrili mnogo dokaza da je džez zapravo od početka miks afričko-američkog, latino-američkog i evropskog uticaja, a sve je to krenulo, naravno, u rodnom mestu džeza Nju Orleansu. . Dizi Gilespi se 1946. godine „zaljubio“ u kubansku muziku, i od tada latino ritmovi imaju sve veći uticaj na džez. Još mnogo poznatih muzičara bilo je fascinirano bogatstvom muzike latino-američkih zemalja, pa gotovo možemo reći da je taj „latinski“ element zapravo alternativni pristup džezu. Zapravo, sve zemlje sa pomenutog podneblja su svojim specifičnostima doprinele obogaćivanju džeza – rekao je Mihaju.

 Virdžil Mihaju je završio studije engleskog i nemačkog, kao i španskog i portugalskog, na Filološkom fakultetu Univerziteta”Babeș-Bolyai” 1974. godine.Između 1971 i 1983 bio je član redakcije časopisa za kulturu” Echinox”. Godine 1981, postao je član Saveza pisaca Rumunije. Između 1983. i 1993, bio je član redakcije “Džez Foruma”, časopisa Međunarodne džez federacije u Varšavi. Ksnije se priključuje redakciji mesečnika za kulturu Saveza pisaca 1990. godine.

 Postao je i asistent na Muzičkoj akademiji „Gheorghe Dima“ u Klužu 1992. godine. Pet godina kasnije, imenovan je za je profesora  džez estetike na odseku za džez te akademije.  Godine 2006, osnovao je i postao prvi direktor Rumunskog kulturnog instituta u Lisabonu, ostavši na tom mestu do 2012. Takođe je radio i kao ministar-savetnik pri Ambasadi Rumunije u Portugalu. Mihaju je počasni punopravni član nekoliko organizacija, među kojima su: Američka Asocijacija džez novinara (JJA), rumunski “PEN klub”, a počasni je član i Češko-rumunskog kulturnog udruženja.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja