ДРУГО ПРЕДАВАЊЕ РУМУНСКОГ ЏЕЗОЛОГА ВИРЏИЛА МИХАЈУА

14/11/2014

Џез пригрлио и латино ритмове

Познати румунски џезолог Virdžil Mihaju одржао је друго предавање у Културном центру Новог Сада, које је пратећи програм овогодишњег Новосадског џез фестивала. Ово веома интересантно излагање под називом „Важност латинског фактора у џез музици“, било је генерално прича о карактеристикама почетка синтезе латиноамеричке музике и џеза.

-Утицај латино музике на џез је заправо веома спектакуларан, јер је до почетка 20. века постојала општеприхваћена теорија да је џез искључиво резултат споја афричке и америчке музике. У међувремену су џезолози открили много доказа да је џез заправо од почетка микс афричко-америчког, латино-америчког и европског утицаја, а све је то кренуло, наравно, у родном месту џеза Њу Орлеансу. . Dizi Gilespi се 1946. године „заљубио“ у кубанску музику, и од тада латино ритмови имају све већи утицај на џез. Још много познатих музичара било је фасцинирано богатством музике латино-америчких земаља, па готово можемо рећи да је тај „латински“ елемент заправо алтернативни приступ џезу. Заправо, све земље са поменутог поднебља су својим специфичностима допринеле обогаћивању џеза – рекао је Михају.

 Virdžil Mihaju је завршио студије енглеског и немачког, као и шпанског и португалског, на Филолошком факултету Универзитета”Babeș-Bolyai” 1974. године.Између 1971 и 1983 био је члан редакције часописа за културу” Ецхиноx”. Године 1981, постао је члан Савеза писаца Румуније. Између 1983. и 1993, био је члан редакције “Џез Форума”, часописа Међународне џез федерације у Варшави. Ксније се прикључује редакцији месечника за културу Савеза писаца 1990. године.

 Постао је и асистент на Музичкој академији „Gheorghe Dima“ у Клужу 1992. године. Пет година касније, именован је за је професора  џез естетике на одсеку за џез те академије.  Године 2006, основао је и постао први директор Румунског културног института у Лисабону, оставши на том месту до 2012. Такође је радио и као министар-саветник при Амбасади Румуније у Португалу. Михају је почасни пуноправни члан неколико организација, међу којима су: Америчка Асоцијација џез новинара (ЈЈА), румунски “ПЕН клуб”, а почасни је члан и Чешко-румунског културног удружења.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања