Drugi dan manifestacije „Antićevi dani“

14/03/2019

Drugi dan manifestacije „Antićevi dani“, 14. mart, započeo je polaganjem cveća na grob pesnika Miroslava Antića na Gradskom groblju u Novom Sadu i posetom njegove spomen-biste u Dunavskom parku.

Povodom godišnjice rođenja Mike Antića (14. mart 1932) u ime Grada Novog Sada, Kulturnog centra i Odbora „Antićevi dani“, cveće su položili: Dalibor Rožić, član Gradskog veća zadužen za kulturu, Miljana Kozarov, pomoćnik direktora KCNS, i članovi Odbora „Antićevih dana” Miroslav Radonjić i Đeze Bordaš.

     Dalibor Rožić, član Gradskog veća zadužen za kulturu, kazao je da, slaveći lik i delo Mike Antića, slavimo neprolaznost umetničkog stvaralaštva našeg velikana.

– Kulturni centar Novog Sada u saradnji sa Odborom Skupštine Grada Novog Sada 12. put zaredom organizuje ovu manifestaciju, na veliko zadovoljstvo Gradske uprave za kulturu. Kao i do sada, pripremili su kvalitetan i raznovrstan program koji se realizuje na više lokacija u Novom Sadu – rekao je Rožić.

Pored spomen-biste pesniku u Dunavskom parku, njegove stihove recitovali su učenici OŠ „Miroslav Mika Antić” iz Futoga i OŠ „Dušan Radović“ iz Novog Sada na srpskom, romskom i mađarskom jeziku.

Tokom drugog dana „Antićevih dana“ publika je imala priliku da u Klubu „Tribina mladih“ KCNS pogleda „Obično petkom“, kultnu kolumnu „Dnevnika“ na kojoj su učestvovali Franja Petrinović i Ilija Tucić. Potom je, takođe u Klubu „Tribina mladih“, predstavljena antologija Jana Labata i Miroslava Antića „Raspevana ravnica“. Učestvovali su: Zdenka Valent Belić i Ladislav Čanji.

Na kraju dana, u  KCNS je otvorena „Umetnička kolonija MA (2009–2013)“, koja sadrži  29 slika i ilustracija iz kolekcije od 80 radova, kao i jedan video–rad, kompoziciju i pesmu. Ova postavka moći će da se pogleda do sutra, 15. marta.

Na otvaranju ove izložbe izveden je performans kompozitora Ljubomira Nikolića „Vojvodina“ na stihove istoimene poeme Miroslava Antića za naratora, bariton, tamburu i klavir u izvođenju: Miljana Vojnovića, glumca, Nikole Baste, baritona, Stefana Pankalujića (klavir) i Julijane Baštić (tambura).

Umetnička kolonija MA održavala se u periodu od 2009. do 2013. godine u nekoliko različitih ambijenata, sa različitim umetnicima i drugačijim koncepcijskim pristupima. Okupljala je: likovne umetnike, pesnike, kompozitore i filmske stvaraoce, a sve u  znak sećanja na umetnika čije ime je nosila.

Maja Erdeljanin, urednik programa Malog likovnog salona, kazala je da su prve dve kolonije (2009. i 2010) održane u ateljeima na Petrovaradinskoj tvrđavi u kojima je i Mika slikao, a naredne godine u Kulturnom centru Novog Sada (2011), gde je priređena kolonija sa ilustratorima, crtačima i grafičkim dizajnerima. Poslednje dve kolonije (2012. i 2013) bile su u Sremskim Karlovcima.

Igor Antić, sin Mike Antića, kazao je da se kroz ovu koloniju, druženje umetnika, rad i evociranje uspomena na njegovog oca, nastavlja tradicija u kojoj smo svi odrastali i u kojoj je Mika živeo i negovao je, a to su – rad, druženje na Tvrđavi i na drugim mestima gde je to bilo moguće.

Na kraju ovog događaja, emitovan je sedmominutni film „Besmrtna pesma“ pozorišnog reditelja Dušana Mamule.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja