Други дан манифестације „Антићеви дани“

14/03/2019

Други дан манифестације „Антићеви дани“, 14. март, започео је полагањем цвећа на гроб песника Мирослава Антића на Градском гробљу у Новом Саду и посетом његове спомен-бисте у Дунавском парку.

Поводом годишњице рођења Мике Антића (14. март 1932) у име Града Новог Сада, Културног центра и Одбора „Антићеви дани“, цвеће су положили: Далибор Рожић, члан Градског већа задужен за културу, Миљана Козаров, помоћник директора КЦНС, и чланови Одбора „Антићевих дана” Мирослав Радоњић и Ђезе Бордаш.

     Далибор Рожић, члан Градског већа задужен за културу, казао је да, славећи лик и дело Мике Антића, славимо непролазност уметничког стваралаштва нашег великана.

– Културни центар Новог Сада у сарадњи са Одбором Скупштине Града Новог Сада 12. пут заредом организује ову манифестацију, на велико задовољство Градске управе за културу. Као и до сада, припремили су квалитетан и разноврстан програм који се реализује на више локација у Новом Саду – рекао је Рожић.

Поред спомен-бисте песнику у Дунавском парку, његове стихове рецитовали су ученици ОШ „Мирослав Мика Антић” из Футога и ОШ „Душан Радовић“ из Новог Сада на српском, ромском и мађарском језику.

Током другог дана „Антићевих дана“ публика је имала прилику да у Клубу „Трибина младих“ КЦНС погледа „Обично петком“, култну колумну „Дневника“ на којој су учествовали Фрања Петриновић и Илија Туцић. Потом је, такође у Клубу „Трибина младих“, представљена антологија Јана Лабата и Мирослава Антића „Распевана равница“. Учествовали су: Зденка Валент Белић и Ладислав Чањи.

На крају дана, у  КЦНС је отворена „Уметничка колонија МА (2009–2013)“, која садржи  29 слика и илустрација из колекције од 80 радова, као и један видео–рад, композицију и песму. Ова поставка моћи ће да се погледа до сутра, 15. марта.

На отварању ове изложбе изведен је перформанс композитора Љубомира Николића „Војводина“ на стихове истоимене поеме Мирослава Антића за наратора, баритон, тамбуру и клавир у извођењу: Миљана Војновића, глумца, Николе Басте, баритона, Стефана Панкалујића (клавир) и Јулијане Баштић (тамбура).

Уметничка колонија МА одржавала се у периоду од 2009. до 2013. године у неколико различитих амбијената, са различитим уметницима и другачијим концепцијским приступима. Окупљала је: ликовне уметнике, песнике, композиторе и филмске ствараоце, а све у  знак сећања на уметника чије име је носила.

Маја Ердељанин, уредник програма Малог ликовног салона, казала је да су прве две колоније (2009. и 2010) одржане у атељеима на Петроварадинској тврђави у којима је и Мика сликао, а наредне године у Културном центру Новог Сада (2011), где је приређена колонија са илустраторима, цртачима и графичким дизајнерима. Последње две колоније (2012. и 2013) биле су у Сремским Карловцима.

Игор Антић, син Мике Антића, казао је да се кроз ову колонију, дружење уметника, рад и евоцирање успомена на његовог оца, наставља традиција у којој смо сви одрастали и у којој је Мика живео и неговао је, а то су – рад, дружење на Тврђави и нa другим местима где је то било могуће.

На крају овог догађаја, емитован је седмоминутни филм „Бесмртна песма“ позоришног редитеља Душана Мамуле.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања