Друга најавна конференција поводом 20. Новосадског џез фестивала

08/11/2018

Друга најавна конференција за новинаре поводом предстојећег 20. Новосадског џез фестивала, чији ће главни програм бити приређен од 15. до 17. новембра у СНП, одржана је у четвртак 8. новембра у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада.

На конференцији су говорили: Бојан Панаотовић, директор КЦНС, Весна Каћански, уредник музичког програма КЦНС и извршни продуцент фестивала, Александар Дујин, представник РТВ-a, Лазар Јованов, ЕПК „Нови Сад 2021“ и уметнички руководилац програма, Јасна Јовићевић, руководилац Интернационалне музичке резиденције у оквиру фестивала, Милена Јанчурић, сарадник фестивала и Зоран Дејановић, ПР фестивала.

Бојан Панаотовић, директор Културног центра Новог Сада, констатовао је да све што траје 20 година не може се назвати случајним успехом, а да су уредница музичког програма КЦНС Весна Каћански и њен тим најзаслужнији за трајање и квалитет овог фестивала.

– Џез фестивал је већ две деценије препознатљив, не само у Србији и региону, него и шире. Звезде џеза долазе у Нови Сад, а сваки фестивал представља спој младости и искуства – казао је Панаотовић.

Челни човек КЦНС додао је да су овакви фестивали, као и друге манифестације у КЦНС, попут „Просефеста“ који је довео у овај град многе угледне књижевнике, међу њима и нобеловце, припремили „терен“ да Нови Сад постане културна престоница Европе 2021. године.

Говорећи о програму овогодишњег Џез фестивала, Каћански је скренула пажњу на изузетно квалитетне госте предстојећег фестивала и захвалила се на 19 година верности публици и свима који су помoгли да се фестивал реализује.

Уметнички руководилац програма Лазар Јованов из Фондације  ЕПК „Нови Сад 2021“, подсетио је да је било велико задовољство представљати Нови Сад у Бриселу, јер реч је о граду који краси раскошна културна традиција.

Богатој листи изузетних фестивала који организује КЦНС, Јованов је додао ИНФАНТ, покренут 90. година, Трибину младих која је била стециште најавангарднијих уметника када је настала, као и вероватно најквалитетнији филмски програм у граду.

– Све је то препознато и у самом граду и у Бриселу – рекао је Јованов.

Представник Радио телевизије Војводине, Александар Дујин, нагласио је да се програми Џез фестивала, почевши од његовог првог издања, снимају и трајно архивирају.

Руководилац Интернационалне музичке резиденције у оквиру фестивала, Јасна Јовићевић, рекла је да се резиденционални програм разликује од радионица. Џез музичари из иностранства провешће неко време у Новом Саду, упознати локалне уметнике и успоставити међусобну сарадњу. Ове године дошли су Силвестер Миклош (Мађарска) и Ксавери Лицински из Пољске.

Сарадник Џез фестивала Милена Јанчурић, некадашња студенткиња Беркли универзитета, изразила је велико задовољство што ће ове године у склопу фестивала бити приређено гостовање THE BERKLEE GLOBAL JAZZ INSTITUTE AMBASSADORS-а са BERKLEE GLOBAL JAZZ INSTITUTE-а , а реч је о студентима мастер програма. Са њима ће доћи и њихов ментор и директор тог Института Марко Пињатаро. Радионице су инструменталног типа и одвијаће се у КЦНС.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања