Druga najavna konferencija povodom 18. Novosadskog džez festivala

03/11/2016

U Kulturnom centru Novog Sada održana je druga najavna konferencija za novinare povodom 18. Novosadskog džez festivala. Novinarima su se obratili direktor KCNS Bojan Panaotović, izvršna producentkinja Festivala Vesna Kaćanski, priređivač izložbe „Novosadski graditelji gitara“ Sead Lorbek i učesnici glavnog festivalskog programa, Milena Jančurić i Eud Etun.

Direktor KCNS Bojan Panaotović istakao je da je Novosadski džez festival jedan od najvažnijih kulturnih događaja ne samo u Novom Sadu nego i šire jer mladima daje šansu da se upoznaju sa pravim kulturnim vrednostima.

konferencija-za-novinare-jazz-festival
– Pre više od godinu dana pokrenuli smo akciju protiv kiča i šunda. Onda su nam rekli da treba da imamo i ponudu. Danas zbog čitave javnosti podsećam da dajemo ponudu svetskog kalibra i svetskog značaja. Dok je u nama, kao krovnoj ustanovi kulture ovog grada, života i daha i dokle god budemo raspolagali ljudskim i materijalnim resursuma, mi ćemo se boriti. Ukoliko budemo insistirali na ovakvim manifestacijama, onda imamo perspektivu i nadu. Imate priliku da vidite na koji način smo otvorili vrata ove ustanove u kojoj niko nije nepoželjan niti manje vredan.

Ljubitelje džeza i ove godine očekuje pravi muzički spektakl. Najavljeni su nastupi domaćih i svetskih džez muzičara. Vesna Kaćanski se zahvalila svima koji su svojim radom, trudom i podrškom doprineli tome da festival živi dugi niz godina.

– Ovaj festival ne bi izgledao ovako da nije bilo ljudi koji su vredno radili i borili se za to. Sve ovo bi bilo nemoguće da nemamo finansijsku podršku, a to je pre svih podrška grada Novog Sada. Ove godine dobili smo pomoć od Italijanskog centra za kulturu i Austrijskog kulturnog foruma. Među učesnicima festivala postoje i oni koji su na neki način sami obezbedili podršku, takav je program koji će biti 9. novembra – rekla je Kaćanski.

Jedna od zanimljivosti programa kojima će biti najavljen glavni program ovogodišnjeg festivala je izložba „Novosadski graditelji gitara“ koja će biti postavljena u holu male scene Srpskog narodnog pozorišta. Na izložbi će biti predstavljeno tridesetak unikatnih gitara, rekao je priređivač izložbe Sead Lorbek.

-Ovde se osećam kao u svojoj kući jer sam uvek dobrodošao i uvek su moje inicijative nailazile na podršku i smatram da je ovo jedna izuzetna institucija kulture u našem gradu. Ono što je specifično je ova izložba novosadskih graditelja gitare. Radi se o ljudima koji dugi niz godina proizvode gitare, smatrali smo da je veoma značajno da se na jednoj ovakvoj manifestaciji pojavi ovako nešto – rekao je Lorbek.

Flautiskinja Milena Jančurić i kontrabasista Eud Etun, izrazili su veliko zadovoljtvo što će imati priliku da se predstave novosadskoj publici i ljubiteljima džeza.

-Srećna sam što ću imati priliku da učestvujem na Novosadskom džez festivalu, jer tokom odrastanja najlepše uspomene sam sticala posećujući koncerte i sešne u okviru festivala – rekla je Milena Jančurić.

Prateći programi počinje večerašnjim koncertom benda „Kvantno polje“ na Brodu „Cepelin“, a već sutra biće održana tri događaja: predavanje i radionica Milene Jančurić pod nazivom „Džez šta je to?“ u Osnovnoj muzičkoj školi „Josip Slavenski“, radionica po El Sistemi uz učešće Boris Hložan tria u Centru za socijalni rad i promocija knjige pod nazivom „Dan kada je nestao Majls Evans“ na Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada. Prateći programi trajaće do 9. novembra, koji će poštovaocima džez muzike ponuditi kvalitetne radionice, džem sešne, izložbe, ali i koncerte.
Ulaznice se prodaju na bileternici Srpskog narodnog pozorišta. Cena pojedinačne ulaznice je 800 dinara, a kompleti se prodaju po 2000 dinara.

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja