Друга најавна конференција поводом 18. Новосадског џез фестивала

03/11/2016

У Културном центру Новог Сада одржана је друга најавна конференција за новинаре поводом 18. Новосадског џез фестивала. Новинарима су се обратили директор КЦНС Бојан Панаотовић, извршна продуценткиња Фестивала Весна Каћански, приређивач изложбе „Новосадски градитељи гитара“ Сеад Лорбек и учесници главног фестивалског програма, Милена Јанчурић и Еуд Етун.

Директор КЦНС Бојан Панаотовић истакао је да је Новосадски џез фестивал један од најважнијих културних догађаја не само у Новом Саду него и шире јер младима даје шансу да се упознају са правим културним вредностима.

konferencija-za-novinare-jazz-festival
– Пре више од годину дана покренули смо акцију против кича и шунда. Онда су нам рекли да треба да имамо и понуду. Данас због читаве јавности подсећам да дајемо понуду светског калибра и светског значаја. Док је у нама, као кровној установи културе овог града, живота и даха и докле год будемо располагали људским и материјалним ресурсума, ми ћемо се борити. Уколико будемо инсистирали на оваквим манифестацијама, онда имамо перспективу и наду. Имате прилику да видите на који начин смо отворили врата ове установе у којој нико није непожељан нити мање вредан.

Љубитеље џеза и ове године очекује прави музички спектакл. Најављени су наступи домаћих и светских џез музичара. Весна Каћански се захвалила свима који су својим радом, трудом и подршком допринели томе да фестивал живи дуги низ година.

– Овај фестивал не би изгледао овако да није било људи који су вредно радили и борили се за то. Све ово би било немогуће да немамо финансијску подршку, а то је пре свих подршка града Новог Сада. Ове године добили смо помоћ од Италијанског центра за културу и Аустријског културног форума. Међу учесницима фестивала постоје и они који су на неки начин сами обезбедили подршку, такав је програм који ће бити 9. новембра – рекла је Каћански.

Једна од занимљивости програма којима ће бити најављен главни програм овогодишњег фестивала је изложба „Новосадски градитељи гитара“ која ће бити постављена у холу мале сцене Српског народног позоришта. На изложби ће бити представљено тридесетак уникатних гитара, рекао је приређивач изложбе Сеад Лорбек.

-Овде се осећам као у својој кући јер сам увек добродошао и увек су моје иницијативе наилазиле на подршку и сматрам да је ово једна изузетна институција културе у нашем граду. Оно што је специфично је ова изложба новосадских градитеља гитаре. Ради се о људима који дуги низ година производе гитаре, сматрали смо да је веома значајно да се на једној оваквој манифестацији појави овако нешто – рекао је Лорбек.

Флаутискиња Милена Јанчурић и контрабасиста Еуд Етун, изразили су велико задовољтво што ће имати прилику да се представе новосадској публици и љубитељима џеза.

-Срећна сам што ћу имати прилику да учествујем на Новосадском џез фестивалу, јер током одрастања најлепше успомене сам стицала посећујући концерте и сешне у оквиру фестивала – рекла је Милена Јанчурић.

Пратећи програми почиње вечерашњим концертом бенда „Квантно поље“ на Броду „Цепелин“, а већ сутра биће одржана три догађаја: предавање и радионица Милене Јанчурић под називом „Џез шта је то?“ у Основној музичкој школи „Јосип Славенски“, радионица по Ел Системи уз учешће Борис Хложан триа у Центру за социјални рад и промоција књиге под називом „Дан када је нестао Мајлс Еванс“ на Трибини младих Културног центра Новог Сада. Пратећи програми трајаће до 9. новембра, који ће поштоваоцима џез музике понудити квалитетне радионице, џем сешне, изложбе, али и концерте.
Улазнице се продају на билетерници Српског народног позоришта. Цена појединачне улазнице је 800 динара, а комплети се продају по 2000 динара.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања