Dr Stojkovski: „Crkva bosanska i bogumili na Balkanu – istorija i zloupotreba“ možete pogledati na Jutjub kanalu KCNS

27/07/2020

Predavanje dr Borisa Stojkovskog na temu „Crkva bosanska i bogumili na Balkanu – istorija i zloupotreba“  (27. 07. 2020.) može se pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Istoričar Boris Stojkovski svoje predavanje je započeo objašnjenjem na koji je način pristupljeno ovoj temi, da bi zatim rekao nešto više o tome ko su bili bogumili, odakle potiču, kao i to koje su  prostore nastanjivali, dodavši da su borbe protiv bogumila bile vođene u Bugarskoj i Makedoniji, kao i na tlu srpske zemlje za vreme vladavine velikog župana Stefana Nemanje.

 Kada je reč o crkvi bosanskoj dr Stojkovski kaže: „Njihovo verovanje, na osnovu svih raspoloživih izvora jeste da je u pitanju dualistički koncept, dualistička jeres. Da li je ona direktno bogumilska ili se radi o jednom od derivata dualizma koji je bio prisutan svuda u Evropi i dobrom delu sveta ostaje otvoreno pitanje.“ Takođe,  sličnost između ovih jeretičkih verovanja predstavlja i protivljenje crkvenoj organizaciji. Predavač u nastavku ističe i važnost spisa poput „Bilinopoljske izjave“ iz vremena bana Kulina, kao i možda najznačajnijeg spisa „Nedostojnoga Kozme prezvitera beseda na novojavljenu jeres bogumilu“. Još jedan bitan izvor podataka o bogumilima i crkvi bosanskoj su stećci, a pričom o njima predavanje je privedeno kraju.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja