Др Стојковски: „Црква босанска и богумили на Балкану – историја и злоупотреба“ можете погледати на Jутјуб каналу КЦНС

27/07/2020

Предавање др Бориса Стојковског на тему „Црква босанска и богумили на Балкану – историја и злоупотреба“  (27. 07. 2020.) може се погледати на званичном Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Историчар Борис Стојковски своје предавање је започео објашњењем на који је начин приступљено овој теми, да би затим рекао нешто више о томе ко су били богумили, одакле потичу, као и то које су  просторе настањивали, додавши да су борбе против богумила биле вођене у Бугарској и Македонији, као и на тлу српске земље за време владавине великог жупана Стефана Немање.

 Када је реч о цркви босанској др Стојковски каже: „Њихово веровање, на основу свих расположивих извора јесте да је у питању дуалистички концепт, дуалистичка јерес. Да ли је она директно богумилска или се ради о једном од деривата дуализма који је био присутан свуда у Европи и добром делу света остаје отворено питање.“ Такође,  сличност између ових јеретичких веровања представља и противљење црквеној организацији. Предавач у наставку истиче и важност списа попут „Билинопољске изјаве“ из времена бана Кулина, као и можда најзначајнијег списа „Недостојнога Козме презвитера беседа на новојављену јерес богумилу“. Још један битан извор података о богумилима и цркви босанској су стећци, а причом о њима предавање је приведено крају.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања