Dr Savin o Mariji Tereziji i Novom Sadu pred punom Tribinom mladih

30/01/2020

Tribina „Marija Terezija i Novi Sad“ održana je u četvrtak 30. januara u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač bio je dr Miloš Savin, istoričar.

Savin je na početku predavanja kazao da je elibertacija, odnosno dobijanje statusa slobodnog kraljevskog grada i imena Novi Sad, 1. februara 1748. godine, jedna od najznačajnijih istorijskih paradigmi koja će postaviti temelj daljem nacionalnom i kulturnom razvoju Srba severno od Save i Dunava.

Caricu Mariju Tereziju pratili su mnogi mitovi, poput tvrdnje da je prisustvovala balu u Novom Sadu, za šta ne postoji nijedan dokaz. Mnoge istorijske okolnosti dovele su do navedenog fenomena, a jedna od ključnih je stanje Habzburškog carstva u periodu vladavine Marije Terezije.

Neretko, međutim, uloga ove austrijske vladarke po pitanju odnosa prema Novom Sadu i Srbima na ovom području, deo je mitologizovanog pristupa istoriografiji, koji se mora osporiti. Marija Terezija došla je na presto 1740. godine nasledivši svog oca Karla Šestog i vladala je pune četiri decenije. Nasledio ju je njen sin Josip Drugi.

      Shvativši da neće imati muškog naslednika, Karlo Šesti doneo je 1713. godine pragmatičan zakon po kojem je njegova kćerka mogla da nasledi njegov presto. Taj zakon priznale su Pruska, Bavarska i Francuska, ali posle njegove smrti, a stupanjem Marije na presto, ispostavilo se da je to „mrtvo slovo na papiru“. Pruska je otpočela rat za habzburško nasleđe, a za to je pridobila Bavarsku i Francusku.

     O Novom Sadu kao varoši koja je imala kontinuitet, može se govoriti od 1694. godine kada je sagrađena Petrovaradinska tvrđava. Tada je postojala potreba za majstorima, zanatlijama i trgovcima. U Novi Sad su počeli da se, pre svega, doseljavaju Srbi iz okoline i oni koji su dolazili iz vojske. Uz njih, ovde se okupljalo i nemačko stanovništvo koje je bilo profesionalizovano u svim mogućim zanatima.

– Vreme, odnosno čitav niz objektivnih i političkih i istorijskih okolnosti, stvorilo je Mariju Tereziju kao i uslove da Novi Sad postane slobodni kraljevski grad – zaključio je Savin.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja