Др Савин о Марији Терезији и Новом Саду пред пуном Трибином младих

30/01/2020

Трибина „Марија Терезија и Нови Сад“ одржана је у четвртак 30. јануара у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је др Милош Савин, историчар.

Савин је на почетку предавања казао да је елибертација, односно добијање статуса слободног краљевског града и имена Нови Сад, 1. фебруара 1748. године, једна од најзначајнијих историјских парадигми која ће поставити темељ даљем националном и културном развоју Срба северно од Саве и Дунава.

Царицу Марију Терезију пратили су многи митови, попут тврдње да је присуствовала балу у Новом Саду, за шта не постоји ниједан доказ. Многе историјске околности довеле су до наведеног феномена, а једна од кључних је стање Хабзбуршког царства у периоду владавине Марије Терезије.

Неретко, међутим, улога ове аустријске владарке по питању односа према Новом Саду и Србима на овом подручју, део је митологизованог приступа историографији, који се мора оспорити. Марија Терезија дошла је на престо 1740. године наследивши свог оца Карла Шестог и владала је пуне четири деценије. Наследио ју је њен син Јосип Други.

      Схвативши да неће имати мушког наследника, Карло Шести донео је 1713. године прагматичан закон по којем је његова кћерка могла да наследи његов престо. Тај закон признале су Пруска, Баварска и Француска, али после његове смрти, а ступањем Марије на престо, испоставило се да је то „мртво слово на папиру“. Пруска је отпочела рат за хабзбуршко наслеђе, а за то је придобила Баварску и Француску.

     О Новом Саду као вароши која је имала континуитет, може се говорити од 1694. године када је саграђена Петроварадинска тврђава. Тада је постојала потреба за мајсторима, занатлијама и трговцима. У Нови Сад су почели да се, пре свега, досељавају Срби из околине и они који су долазили из војске. Уз њих, овде се окупљало и немачко становништво које је било професионализовано у свим могућим занатима.

– Време, односно читав низ објективних и политичких и историјских околности, створило је Марију Терезију као и услове да Нови Сад постане слободни краљевски град – закључио је Савин.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања