Др Јелена Тодоровић Лазић о томе шта чека Европу после избора

24/04/2019

Предавање „Евроскептицизам – у сусрет европским изборима“ одржано је у среду, 24. априла, у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач била је др Јелена Тодоровић Лазић, научни сарадник у Институту за политичке студије у Београду.

Питање евроскептицизма, последњих година, избило je у средиште пажње европске јавности. Оно је добило на актуелности, посебно у светлу предстојећих мајских избора за Европски парламент.

Главни протагонисти страначког евроскептицизма могу се наћи истовремено и на крајњој левици и крајњој десници партијског спектра у Европској унији. До пораста евроскептичних снага дошло је посебно после избора за ЕП 2014. године.

– Можемо их поделити у четири главне групе: екстремне десничарске партије – Национални фронт, Северна лига, Холандска партија слободе, и Слободарска партија Аустрије, Златна зора, Јобик, Зора директне демократије, Атак. Те партије отворено заговарају ксенофобију и антисемитске платформе и изражавају скептицизам према представничкој демократији. Оне су, такође, и антимигрантске, залажу се за напуштање ЕУ – објаснила је Тодоровић Лазић.

Ауторка је у наставку објаснила да тзв. умерено тврде партије – Алтернатива за Немачку (АФД), Фламс Беланг (Фламански интерес) у Белгији, Словачка национална странка, Данска народна партија, Странка шведских демократа и Финска партија желе повратак на националну валуту (уколико су у еврозони) и веће граничне контроле (уколико су у Шенгену).

Конзервативне партије – Право и правда у Пољској, Грађанска партија у Чешкој, холандска Хришћанска унија, летонски Национални савез и Орбанов ФИДЕС, будући да јесу или су пак биле у влади, имају веће шансе да пронађу компромисе са проевропским снагама него партије из прве две групе.

Умерено меке левичарске евроскептичне партије су Сириза у Грчкој, Подемос у Шпанији, Левица у Немачкој. Оне деле агенду за борбу против имиграције. Иако не желе да се укине евро, редовно гласају против проевропског консензуса о питањима као што су управљање еврозоном и неким питањима јединственог тржишта.

– Од великог похода суверениста и популиста на ЕП на предстојећим европским изборима изгледа да неће бити ништа. Далеко од тога да неће остварити добар резултат, али недовољно да имају највише места у Парламенту; пројекције су до 150 максимално. Народњаци и социјалисти ће први пут остати без апсолутне већине, заједно са либералима, зеленима и левицом имаће око 80 процената мандата – казала је Тодоровић Лазић.

Ауторка је на крају предавања навела пројекције да ће на предстојећим изборима ЕПП освојити око 190, социјалисти 140, либерали око 70, ЕНС, конзервативци и уједињена левица по 50-60, слобода и непосредна демократија 35 (Покрет пет звезда, Фараж) мандата.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања