Др Борис Стојковски изазвао велико интересовање Новосађана предавањем о Немањићима!

27/02/2018

Предавање „Србија Немањића између Истока и Запада” одржано je у уторак, 27. фебруара у Клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је доцент др Борис Стојковски, историчар.

Династија Немањића владала је Србијом више од два столећа. Доба владавине ове династије јесте и период успона Србије и формирањa државе која је у периоду између 1166. и 1371. године постала независна краљевина, а потом и царство са аутокефалном црквом.

Током тог периода, како је даље објаснио Стојковски, одржавани су стални политички контакти и са силама Запада, док је са Византијом било сталних војних сукоба, али је њен утицај био пресудан на културу и идентитет српске средњовековне државе.

Говорећи о средњовековном поимању идентитета, др Стојковски је нагласио да је реч о периоду од друге половине 12. века па до 70-их година 14. века када се није могло говорити о нацијама и идентитету на начин на који то данас схватамо и доживљавамо.

Међутим, и у таквом контексту, Србија је имала највећег учитеља, неког од кога је преузела основу свог идентитета. Тај учитељ је истовремено био и њен највећи непријатељ, а то је било Византијско царство, од кога је Србија преузела добар део идентитета, поставила га на своју основу и надоградила нечим типично словенским и етнички српским.

Четврти крсташки рат и пад Византије 1204. године, ма колико били страшни, за Србију су били огроман добитак. Стефан Првовенчани успешно је балансирао између Истока и Запада, и територијално се Србија ширила на рачун Византије. Мора се нагласити да је Свети Сава (Растко Немањић), апсолутно најважнија личност у историји Срба, поставио темељ свему, а да Јелена Анжујска, супруга краља Стефана Уроша Првог Немањића, и Симонида, невеста Стефана Уроша Другог Милутина и кћерка византијског цара Андроника Другог Палеолога, најбоље илуструју сусрет Истока и Запада у Србији.

https://youtu.be/Q2IgFwwyxNY

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања