Др Андреј Фајгељ изабран у Програмско веће Форума словенских култура

query_builder

У главном граду Словеније је ове седмице одржана радна конференција Форума словенских земаља, а из Србије су учествовала три представника, од којих два из Новог Сада – мр Тијана Палковљевић, управница Галерије Матице српске која је у уторак, 19. марта присуствовала састанку координатора за културно наслеђе Форума словенских култура и др Андреј Фајгељ, директор Културног центра Новог Сада и председник Организационог одбора иницијативе за кандидатуру Новог Сада за Европску културна престоницу 2020. године. 

Фајгељ је изабран за члана Програмског савета Форума словенских култура, а на његов предлог, ово ће се тело следећи пут састати у новембру месецу у Новом Саду, што је свакако велика ствар за град који претендује да постане Европска престоница културе. 

Форум словенских култура делује од 2004. године као међународна фондација у којој учествују све земље са већинским словенским становништвом. Оснивачи чланице су биле Бугарска, Босна и Херцеговина, Хрватска, Македонија, Пољска, Русија, Словенија, те Србија и Црна Гора. Ускоро су им се придружиле Белорусија, Чешка, Словачка и Украјина, тако да данас Форум повезује тринаест словенских држава. Директорка Форума је Андреја Рихтер, посланик у Европском парламенту и чланица Европског комитета за културу, науку и образовање, иначе бивша министарка културе у Републици Словенији. За време њеног мандата иницирано је оснивање Форума словенских култура, са циљем да подстиче заједничке културне, образовне и истраживачке пројекте земаља где се говоре словенски језици, да међу њима стимулише размену културних информација и садржаја, а такође и да презентује културу словенских народа у несловенском свету. 

Србија је била домаћин састанка Борда Форума словенских култура у априлу прошле године у згради Југословенске кинотеке у Београду. Најактивнији смо у подршци пројекту „100 словенских романа“, а Србија се прикључила и пројекту „Најбоље из културне баштине“ који има за циљ побољшање сарадње међу музејским и другим стучним установама које раде на очувању културног наслеђа у словенским државама. Учествовали смо на међународној изложби организованој поводом Дана словенсе писмености, 24 маја 2011. године, а изложба је организована у сарадњи са Унеском и била је постављена управо у седишту те организације у Паризу, где смо кроз фотографије представили наше наслеђе које је под заштитом ове светске организације.

 Фајгељ на Форуму словенских култура

 

 

0Shares

Остави коментар

comment
Ваша имејл адреса неће бити јасно објављена. Поља која су обавезна обележена су са *
account_circle
email
language