Др Андреј Фајгељ изабран у Програмско веће Форума словенских култура

21/03/2013

У главном граду Словеније је ове седмице одржана радна конференција Форума словенских земаља, а из Србије су учествовала три представника, од којих два из Новог Сада – мр Тијана Палковљевић, управница Галерије Матице српске која је у уторак, 19. марта присуствовала састанку координатора за културно наслеђе Форума словенских култура и др Андреј Фајгељ, директор Културног центра Новог Сада и председник Организационог одбора иницијативе за кандидатуру Новог Сада за Европску културна престоницу 2020. године. 

Фајгељ је изабран за члана Програмског савета Форума словенских култура, а на његов предлог, ово ће се тело следећи пут састати у новембру месецу у Новом Саду, што је свакако велика ствар за град који претендује да постане Европска престоница културе. 

Форум словенских култура делује од 2004. године као међународна фондација у којој учествују све земље са већинским словенским становништвом. Оснивачи чланице су биле Бугарска, Босна и Херцеговина, Хрватска, Македонија, Пољска, Русија, Словенија, те Србија и Црна Гора. Ускоро су им се придружиле Белорусија, Чешка, Словачка и Украјина, тако да данас Форум повезује тринаест словенских држава. Директорка Форума је Андреја Рихтер, посланик у Европском парламенту и чланица Европског комитета за културу, науку и образовање, иначе бивша министарка културе у Републици Словенији. За време њеног мандата иницирано је оснивање Форума словенских култура, са циљем да подстиче заједничке културне, образовне и истраживачке пројекте земаља где се говоре словенски језици, да међу њима стимулише размену културних информација и садржаја, а такође и да презентује културу словенских народа у несловенском свету. 

Србија је била домаћин састанка Борда Форума словенских култура у априлу прошле године у згради Југословенске кинотеке у Београду. Најактивнији смо у подршци пројекту „100 словенских романа“, а Србија се прикључила и пројекту „Најбоље из културне баштине“ који има за циљ побољшање сарадње међу музејским и другим стучним установама које раде на очувању културног наслеђа у словенским државама. Учествовали смо на међународној изложби организованој поводом Дана словенсе писмености, 24 маја 2011. године, а изложба је организована у сарадњи са Унеском и била је постављена управо у седишту те организације у Паризу, где смо кроз фотографије представили наше наслеђе које је под заштитом ове светске организације.

 Фајгељ на Форуму словенских култура

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања