ДОЗЕТОВИХ “20 ГОДИНА У ЈЕДНОЈ СЕКУНДИ“ ПРЕМИЈЕРНО ПРЕД ПОДГОРИЧАНИМА

24/03/2018

У изложбеном холу КИЦ-а “Будо Томовић“ синоћ су се окупили многобројни љубитељи фотографије али и сви они који су желели да погледају изложбу познатог новосадског фотографа Дарка Дозета, као и да премијерно присуствују промоцији фотомонографије коју је аутор објавио поводом 20 година професионалног рада и 25 година бављења фотографијом. Симболичног назива “20 година у једној секунди“ овај пројекат резултат је наставка успешне и плодне сарадње Културно – информативног центра “Будо Томовић“ и Културног центра Новог Сада.

Отварајући изложбу директорица КИЦ-а Снежана Бурзан, подсетила је на заједничке пројекте које су подгорички и новосадски културни центар реализовали у претходном периоду – изложбу фотографија Подгоричанина Дамира Мурсељевића у Новом Саду, као и манифестацију “Антићеви дани“ у Подгорици. Након изложбе Дарка Дозета у Главном граду, најавила је још један заједнички културни подухват а реч је о концерту црногорске оперске певачице Милице Добај у мају у Новом Саду. Бурзан је истакла да је посебно задовољна због чињенице да фотограф Дарко Дозет своју монографију премијерно представља у Подгорици, пре свих других градова, те да удруженим снагама две истакнуте културне институције афирмишу и промовишу квалитетне уметнике и ствараоце.

Александра Божовић, сарадница Културног центра Новог Сада нагласила је да је овом изложбом, на задовољство публике али и две институције настављен низ квалитетних заједничких програма и пројеката,те да не сумња да ће се и наредном периоду ова сарадња и размена уметничкх садржаја на релацији Нови Сад – Подгорица наставити.

Фотограф Дарко Дозет казао је да га посебно радује то што подгоричка публика први пут има прилику да се упозна са његовим радом, и то управо у институцији каква је КИЦ “Будо Томовић“. У наставку вечери, током промоције фотомонографије, осврнуо се и на своје богато фотографско – репортерско искуство, а пре свега на огромну љубав према фотографији. О Дозетвој изложби и монографији, говорио је и др Никола Марковић, уједно магистар уметности, који је нагласио да је видљиво да је за аутора Дозета фотографисање начин живота, али истовремено и “чаролија, успомена и документ“, те да је уочљива једна посебна емоција у његовом раду.

Изложбену поставку Дарка Дозета коју чини око 50 фотографија, публика ће бити у прилици да погледа до 2. априла.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања