Документарни филм „Линија живота“ премијерно приказан у КЦНС

17/05/2019

У петак 17. маја у Великој сали Културног центра Новог Сада, премијерно је приказан документарни филм „Линија живота“ редитеља Дарка Бајића. Пројекцији је присуствовао прослављени редитељ антологијских филмова и серија (Црни бомбардер, Балканска правила, Бићемо прваци света, Заборављени, Сиви дом…).

Филм прати животну причу чувеног академског сликара и професора Милоша Бајића, редитељевог оца који је својом маштом и уметношћу победио смрт. Реч је о сликару и оснивачу низа сликарских колонија у Војводини кога су окупатори током Другог светског рата са Академије одвели у концентрациони логор Маутхаузен.

 Ово је уједно и прича о суровости рата у којем је људски живот вредео онолико колико је човек био способан да ради у монструозној машинерији концентрационих логора, али и о 11 милиона оних који нису дочекали шансу да након тог рата живе, раде, стварају и направе породице.

 Уочи премијере којој су присуствовали председник покрајинске владе Игор Мировић и члан Градског већа за културу Далибор Рожић, уредник филмског програма у КЦНС Ђорђе Каћански изразио је задовољство што је аутор Дарко Бајић, изузетни стваралац наше кинематографије, направио један филм који не личи на његова друга филмска остварења.

– Дарко Бајић се нашао пред најтежим задатком – снимити филм о свом оцу о којем све знате. Милош Бајић је изузетна личност, патриота, уметник који је годинама био професор на Факултету ликовних уметности. Мало њих зна да Нови Сад има улицу која носи име Милоша Бајића – рекао је Каћански.

После пројекције, редитељ Бајић се захвалио новосадској публици на топлом пријему његовог филма. Он је рекао да су наши преци сањали о будућности и зато је веома важно да се ми бавимо нашим прецима и нашом историјом.

– Овај филм моја екипа и ја смо дуго радили. Тешко је направити филм о свом оцу, а да не пређете границу патетике и чини ми се да сам уз помоћ својих сарадника у томе успео -казао је Бајић.

Он је, затим, представио део екипе: своју сестру Јесењинку која се појављује у филму, композитора Дејана Певића, сценаристу Тамару Ћирић, драматурга Косту Пешевског, камермана Зорана Милановића и продуценткињу, сликареву унуку Дарију Бајић која је пре неколико година иницирала идеју о овом филму.

Затим је у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада, одржан је разговор са редитељем Дарком Бајићем. Такође, представљена је књига „Монографија Милоша Бајића“, Саве Степанова.

 

 

 

 

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања