ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ „ГАРАВИЦЕ” 15. марта у КЦНС

11/03/2024

ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ „ГАРАВИЦЕ” биће приказан 15. марта у терминима од 18.00 и 20.00 часова.

Улаз је слободан.

Документарни филм ГАРАВИЦЕ доноси причу о једном од највећих стратишта српског народа током Другог светског рата. Филм објашњава и последице које су уследиле након ликвидација на Гаравицама и другим масовним стратиштима у Бихаћу, Цазину, Великој Кладуши, Босанској Крупи и Босанском Петровцу. Базиран је на више од три хиљаде докумената (судске пресуде, саслушања, записници, извештаји, прогласи и др.) и живој речи 27 преживелих сведока, од којих у филму говори 15.

Продукција: Заборављени коријени

Аутор: Драган Радовић

Трајање: 95 минута

Гаравице су највећа али нису једина масовна гробница Срба у бихаћком крају. Хрватске и муслиманске усташе, у чијим редовима се нашао и хоџа Бећир Борић, водиле су Србе под нож у Дурџића Гај, Мацине Долове, Шуму Осоје, Делића Јаму, Пољице, Мехино Стање, Црно Језеро, Рисову Греду, Здени До и друга губилишта по селима, кућама, црквама и млиновима.

Библијску трагедију обележила је и насилна исламизација и покатоличавање Срба, умирање и остављање деце у сметовима Грмеча. Судске пресуде и архивска грађа забележили су злочине из страсти, вађење златних зуба, скидање крваве одеће с унакажених српских жртава и учешће деце усташких породица у злочинима.

У току истраживања дошло се до сазнања да је о овим трагедијама Драган Гргић написао роман, али да је он 1961. забрањен и до данас никада није објаваљен. Коначно, дошло је време да се свет упозна са првом књигом о страдањима српског народа у бихаћком крају и јужном Кордуну. 2023. године Фондација Заборављени коријени издаје историјски роман КОРАНА КО РАНА.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања