Документарни диптих „Non-Aligned & Ciné-guerrillas“ редитељке Миле Турајлић у Културном центру Новог Сада

29/12/2023

Документарни диптих „Non-Aligned & Ciné-guerrillas“ („Несврстани и Филмске гериле”) ауторке Миле Турајлић биће приказан у четвртак, 4. јануара, у 18.00 и у 20.30 у Културном центру Новог Сада у организацији Удружења OFF. Између пројекција биће одржан и разговор с ауторком.

„Non-Aligned & Ciné-guerrillas“ је документарни диптих који води на архивско путовање кроз филмске материјале које је снимио Стеван Лабудовић, сниматељ Филмских новости који је пратио председника Тита тридесет година. Како је истакла ауторка и редитељка Мила Турајлић, рад на филмовима је трајао 7 година, а у сарадњи са Филмским новостима пронашли су и дигитализовали материјале који до сада нису приказани, а које је Стеван Лабудовић снимио на путовањима мира у Азији и Африци.

„Први филм у диптиху посвећен је настанку Покрета несврстаних и Самиту који је одржан у Београду 1961. године, док је други филм узбудљиво путовање у архивске материјале које је Стеван Лабудовић снимио током 3 година алжирског рата за независност. Сваки филм стоји за себе као искуство, али гледањем оба добија се много шира слика значаја филмске слике која се чува у Филмским новостима.”

Светска премијера „Non-Aligned” одржана је на Међународном фестивалу документарног филма у Амстердаму (ИДФА), „Ciné-guerrillas” је премијерно приказан на Међународном филмском фестивалу у Торонту (ТИФФ), док је српска премијера диптиха одржана на 28. Фестивалу ауторског филма.

Мила Турајлић (Београд, 1979) је редитељка документарних филмова. Њен претходни документарни филм „Друга страна свега“ премијерно је приказан на фестивалу у Торонту 2017. године, а освојио је 32 награде, укључујући и престижну награду ИДФА фестивала за Најбољи документарни филм. Часопис The New Yorker је ово остварење уврстио у најбоље у 2018. Њен дебитантски документарни филм „Cinema Comunisto“ (2010) премијерно је приказан на фестивалима ИДФА и Трибека, а потом освојио 16 награда. Мила Турајлић је 2020. године позвана у чланство Америчке филмске академије (Оскар).

Улазнице се могу купити на свим продајним местима Gigstix-a.

https://new.gigstix.com/event/dokumentarni-diptih-novi-sad-04-januar-2024/

Фото: Poppy Pictures, дозвољено објављивање

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања