ДОКУМЕНТАРНА ИЗЛОЖБА „ТРОЈИЦА ИЗ СТАРОГ СОМБОРАˮ

16/11/2022

У Културној станици Буковац 31. октобра отворена је изложба „Тројица из старог Сомбораˮ која тематски и поетички кореспондира са истоименим документарно-уметничким филмом Мирослава Мике Антића. У поменутом филму, насталом 1967. године, Антић говори о три истакнута уметника, животом и радом нераскидиво повезаних са Сомбором – композитору Петру Коњовићу, песнику Вељку Петровићу и сликару Милану Коњовићу.

Антић, који је уједно и врсни наратор овог филма, док се у једном кадру и лично појављује, у њему представља дух ондашњег „старог Сомбораˮ, плодног тла за развој врхунске уметности којој је песник непосредно сведочио. Следствено томе, он бира три репрезентативне личности које су, свака у својој грани уметности, обележиле читав ХХ век, али и утицале на њега лично. Антић поводом самог филма каже: „У животу постоје многи сусрети. Неки се желе и чекају, неки се догоде по пукој логици времена. Моје данас учинило ми је част да упознам извесне праве људе и ја сам зато захвалан моме данас. И поносан што могу да вам представим сликара Милана Коњовића, песника Вељка Петровића и композитора Петра Коњовића.ˮ

Ученици виших разреда ОШ „22. августˮ из Буковца присуствовали су 10. новембра пројекцији Антићевог кратког филма која је уприличена у Културној станици овог места, те су били у прилици да погледају и пропратну документарну изложбу. Ђацима је предочена важност оваквих документарно-уметничких сведочанстава која нам и данас, више од пола века касније, преносе слику једног другачијег света и уметничких струјања минулог времена.

Културни центар Новог Сада изложбу је реализовао у сарадњи са Кућом легата из Београда, Галеријом „Милан Коњовићˮ из Сомбора, САНУ, Музиколошким институтом САНУ и Југословенском кинотеком. Она је за посетиоце отворена до 13. новембра.

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања