Доктор Никола Чанак поново изазвао велику пажњу публике у Новом Саду

08/12/2017

У оквиру циклуса „Ја, прво лице множине“, у петак, 8. децембра у Клубу „Трибина младих“, проф. др Никола Чанак – доктор Ник, одржао је предавање под називом „Велико спремање – сећање на будућност“.

Аутор се на свом, трећем по реду, мотивационом предавању  фокусирао на промене навика, развијање и продубљивање самоспознаје и самосвести, а све то као увод у новогодишње одлуке и циљеве.

Људски мозак, рекао је др Чанак, је феноменална ствар зато што има енормне потенцијале, а с друге стране има и особину која нас чини истовремено и супериорним и хендикепираним. Људски мозак, наиме, ослобађа простор за стварање навике и рутине и отуда имамо феномен да функционише свега пет до осам одсто нашег мозга.

Говорећи о потреби да у нову годину уђемо као нови људи, др Чанак је казао да је сваки дан неки нови почетак, односно завршетак. Једини начин да се живи пун живот, да се буде срећан и задовољан на крају дана јесте да се не закључи шта смо све радили, него шта смо урадили. Потребно је да сваког тренутка будемо 100 одсто у ономе што радимо.

Већина људи остане у домену својих снова зато што не уме да направи валидне циљеве који би могли да буду супстрат за неке одлуке, а те одлуке су повод за неке кораке у животу који је својеврстан маратон – сликовито је објаснио популарни др Ник, наглашавајући да сваки пут када нешто добро урадимо или дођемо до циља који смо себи поставили, наше самопоуздање и мотивација бивају оснажени.

У томе нам помажу четири ствари: самосвест (само човек може да спозна себе), машта (радионица у којој пројектујемо визије себе и своје будућности), слободна воља и унутрашња савест. Онај ко је у равнотежи са својом савешћу, тај има услова да буде срећан.

Срећу као коначни циљ нам, међутим, знатно отежава чињеница да већина људи размишља о свему, осим о себи. Већина нас неупоредиво боље зна да посаветује другог него да поведе себе кроз сопствени живот, поготово у кризним ситуацијама и новим изазовима.

Самосвест је у директној вези са подсвешћу, јер од тога како доживљавамо себе од ране младости, свесно или несвесно, од тога зависи све у нашем животу. Важна је мотивација – јер ако ми себе не волимо, себи се не радујемо и не видимо у себи упориште, зашто би неко други то видео у нама?

На крају предавања, др Чанак је нагласио да сви имамо на располагању 24 часа дневно, сви располажемо истом количином времена. Поента је имати квалитетно време, радити нешто што волимо, а не што морамо. Поента није радити више, него радити – боље.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања